HomeNieuwsColumnStart 2009 met CHAOS en GEHEIM

Start 2009 met CHAOS en GEHEIM

top secret.jpg
Volgende week wordt de chaos in ‘het Stadje’ completer. Vanaf 6 januari wordt de Koemarkt autovrij gemaakt en vanaf 8 januari Schapenmarkt en voormalige NUKAhal-terrein. Wethouder Krieger beloofde ons bij zijn aantreden dat hij er een ‘klerezooi’ van ging maken, en hij houdt zich aan zijn woord want we krijgen hem ook. Aangevuld met de al bekende ‘Kriegerfile’, vanwege het gemankeerde rotondemodel, zetten Krieger, college, coalitiepartijen en alles wat nog meer met starheid, egotripperij dan domheid te maken heeft de boel verder op stelten.

Op de website van de Stadspartij is al diverse keren gepubliceerd over wat dit gaat betekenen voor de bereikbaarheid van ‘het Stadje’ en de economische overlevingskansen in 2009 van de ondernemers aldaar. Gelukkig gaan in Amsterdam-Noord op het Buikslotermeerplein alle winkeliers (voor zover ze het op kunnen brengen) elke zondag open. Kijk, dat noem ik nu nog eens een goed alternatief bieden aan burgers als hulpaanbod van een buurgemeente. Althans, voor diegenen die het op kunnen brengen even door te rijden naar Amsterdam-Noord en zichzelf niet op het gebruik van het vrije openbaar vervoer in Purmerend willen trakteren tijdens weekend en koopzondagen. Het is bekend van Hollanders ‘dat alles wat gratis is goed is’, dus een propvolle bus om ‘Hett Stadje’ te bereiken hebben velen er denk ik toch nog wel graag voor over.

Al er straks Kermis is dan kan er ook geen verkeer meer van Oost naar West over de Gedempte Where want dat is dan ineens Kermisterrein geworden. Wist u nog niet, maar daar komt u straks ook wel achter. Nee, een man een man, een woord een woord; Krieger en consorten zijn steeds op zoek om er een nog grotere ‘klerezooi’ van te maken.

In de loop van 2009 gaat ook de huisvuilophaaldienst voor de groene en grijze containers veranderen. 234 Purmerenders klaagden al over de rottigheid en overlast die ze daardoor krijgen. Ook hierover heeft wethouder Krieger de regie, dus ook dat belooft weinig goeds. Krieger zegt dat hij in 176 van de klachten een oplossing heeft gevonden. In veel gevallen dus niet en nog minder in de slechte gevallen die hij en de burgers nog niet eens doorhebben.

Ondertussen is de Stadsverwarming een dermate probleem geworden dat Purmerend er zonder hulp van het Rijk niet meer uitkomt. De gemeenteraad heeft aan wethouder Engels gevraagd om een opgave van wat er voor onheil boven het hoofd van de burgers van Purmerend hangt. Uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij die opgave inmiddels onder de grootst mogelijk geheimhouding aan de raadsleden heeft gedaan. En u weet als iemand geheim wil houden wat het ergste kan betekenen, dan belooft dat weinig goeds. Ik ben dan ook maar eens op zoek gegaan naar wat er volgens het slechtste scenario voor de Purmerenders in het vat zit.

In de openbare begrotingsstukken voor 2009 vond ik het antwoord. Purmerend wordt geen ‘artikel 12-gemeente’ als de Stadsverwarming uiterlijk 2019 met ‘winst’ draait. Natuurlijk kun je al eerder zien of dit omslagpunt wordt bereikt. Op dit moment loopt het verlies op en er is geen uitzicht op dat dit de komende jaren anders gaat worden. Als alle reserves van Purmerend worden geplust en gemind inclusief de Stadsverwarming dan rest een tekort van ruim 50 miljoen euro in 2012 voor Purmerend. De toezichthouder van onze gemeente (de provincie Noordholland) zal dit niet langer kunnen tolereren. Dat is dus het slecht weer scenario dat ons burgers van Purmerend boven het hoofd hangt!

Voordat een gemeente echter een beroep kan doen op schuldsanering via de artikel 12 status, moet eerst de onbenutte belastingcapaciteit van de gemeente aan de burgers in rekening worden gebracht. Die bedraagt ongeveer € 3,8 miljoen. Dit betekent dat de totale opbrengst van de tarieven onroerend zaak belasting met dit bedrag zou moeten stijgen voordat Purmerend in aanmerking zou komen voor onder financiële curatele stelling door het Rijk. Die 3,8 miljoen worden dus aan u en mij doorberekend.

Daarnaast verdwijnen alle gelden waarvoor nog geen harde verplichting is vastgesteld in de schuldenpot. Alle mooie plannen van Purmerend voor bijvoorbeeld de kop van West zullen dan ook voorlopig mooie plannen blijven. Het onderhoudsniveau van de openbare weg zal er zichtbaar onder gaan leiden. In de loop van 2009 zal duidelijk worden of de informatie die de raadsleden nu nog met het predicaat ‘geheim’ erop kregen, klopt met hetgeen ik uit de openbare informatie voor u en mijn nieuwsgierigheid heb opgevist. Natuurlijk waren het weer de bestuurders van de oude politieke partijen, met wie anders dan de PvdA voorop, die niet willen dat u weet wat u boven het hoofd hangt.

De Purmerendse politiek is zo voorspelbaar liet ik al eens weten. De geheimen liggen er op straat en zijn juist daardoor zo interessant omdat er met grote letters GEHEIM op staat. In 2010 mag u weer stemmen. Reken er toch eens mee af! En in 2010 hebben we wel een mooi opgeknapte Koemarkt, dankzij onze wethouder Krieger. Dus het 600 jarig Purmerends feestje kan met de nodige bombarie worden gevierd. Volgens Stadspartij-raadslid Roald Helm zal dan tevens de Purmerendse middenstand overleden zijn aan die opknappartij en wat dies meer zij. Maar dat mag de Purmerendse pret niet drukken.

Ik wens alle Purmerenders een interessant, maar vooral een politiek bewust 2009 toe!

Column artikelen