HomeNieuwsAlgemeen BestuurStadspartij wil gelijke behandeling bij partijfinanciering

Stadspartij wil gelijke behandeling bij partijfinanciering

Mario_Hegger_2011-08

De Stadspartij Purmerend pleit voor meer gelijkheid als het gaat om de financiering van lokale politieke partijen in Nederland. Landelijke partijen hebben nu nog de mogelijkheid om hun plaatselijke afdelingen flinke subsidies toe te kennen, terwijl lokale partijen als de Stadspartij zelf voor hun partij-inkomsten moeten zorgen.

De Wet subsidiering politieke partijen (Wspp) zal binnenkort omgezet worden in de Wet financiering politieke partijen (Wfpp). De Stadspartij vindt het belangrijk dat lokale partijen in de nieuwe wet gelijk gesteld worden met lokale afdelingen van landelijke partijen. Zo heeft een landelijke partij nu nog een miljoenenbudget om hun lokale afdelingen te ondersteunen bij verkiezingscampagnes. De Stadspartij vindt dat ook lokale partijen deze ondersteuning moeten krijgen, omdat anders alleen de landelijke partijen de kans krijgen om zich te profileren tijdens gemeenteraadsverkiezingen.

Geen meerderheid

In de Tweede Kamer was voor de gelijkstelling geen meerderheid voor te krijgen. “De meeste landelijke partijen kiezen voor het eigen partijbelang,” vindt fractievoorzitter Mario Hegger (foto) van de Stadspartij. “Hierdoor zullen de concurrenten van de landelijke partijen, de lokale partijen, minder budget overhouden voor hun verkiezingscampagnes. Dit geeft duidelijk aan dat de vertegenwoordigers van lokale partijen het belangrijk vinden om van betekenis te zijn voor hun stad. Lokale partijen betalen de campagne immers volledig uit eigen portemonnee.”

ZIE OOK:

19-03-2010 Lokale partijen weten kiezers te vinden

Algemeen Bestuur artikelen