HomeNieuwsOnderwijsStadspartij: "Gratis zwemles helemaal geen succes"

Stadspartij: “Gratis zwemles helemaal geen succes”

mario hegger 2.jpg
Het gratis ter beschikking stellen van zwemlessen is geen succes. Dat laat fractielid Mario Hegger van de Stadspartij weten. Het college van B&W heeft op 17 november jl. middels een persbericht laten weten dat gratis zwemles ter vervanging van het schoolzwemmen een succes is. Daarop is door Hegger de evaluatie goed bestudeerd. “Het is een slap aftreksel is ter vervanging van het schoolzwemmen,” aldus Hegger.

Door de gemeente is aan de scholen gevraagd mee te werken aan een onderzoek waarbij de leerkrachten informatie versterkten van leerlingen uit hun klas zonder zwemdiploma. Dit heeft niet gelijk het gewenste resultaat gehad. “Drie scholen hebben helemaal geen informatie verstrekt en van de andere scholen moet je maar afwachten of het onderzoek wel goed is uitgevoerd. De leerkrachten zaten hier namelijk niet op te wachten,” zegt Hegger.

In totaal bleken 76 leerlingen niet in het bezit van een zwemdiploma. Hiervan hebben zich 64 leerlingen aangemeld. Vervolgens heeft 65% van de aangemelde leerlingen het diploma gehaald. “En daar is het college trots op,” reageert Hegger. Het fractielid van de Stadspartij vindt dit geen resultaat om trots op te zijn. “35% heeft namelijk nog steeds geen diploma. De hele regeling hangt af van de motivatie van de leerkracht die het voor elkaar moet krijgen dat ouders doordrongen raken van het belang om hun kind een zwemdiploma te laten halen. Dit kan te maken hebben met cultuur of geen tijd in verband met een druk bestaan.”

“Het is een lapmiddel dat in de plaats is gekomen voor een goed geoliede machine namelijk het schoolzwemmen waarbij alle leerlingen zwemonderwijs genoten waarbij het doel was dat leerlingen minimaal een A-diploma konden halen en als dit in bezit was de leerlingen verder konden voor een B-diploma en reddend zwemmen. De zwemvaardigheid werd hiermee goed op peil gehouden. Nu is het weggelegd voor een enkele leerlingen om minimaal het a diploma te halen.”

De Stadspartij vindt het een onbetrouwbaar onderzoek en zal, als de kans zich voordoet, weer terugvallen op het oude schoolzwemmen. “Het zwemonderwijs moet deel uitmaken van de lichamelijke opvoeding basisonderwijs,” aldus Hegger.

zwemdiploma_klein

ZIE OOK:

 

Onderwijs artikelen