HomeNieuwsColumnSport: waar een wil is, is een weg!

Sport: waar een wil is, is een weg!

MelvinrolsJF
Sport is, net als cultuur, de lijm in onze samenleving. Het verbindt mensen, is goed voor de gezondheid en verbreedt onze horizon. Purmerend is gebaat bij goede voorzieningen om zowel de breedtesport, als de topsport op niveau te kunnen faciliteren. De Purmerendse sportwereld heeft er lang op moeten wachten, maar de opening van de multifunctionele sporthal De Beuk vond in september 2017 eindelijk plaats. Een sportfaciliteit van hoog niveau, waar we als stad trots op mogen zijn en moeten koesteren.
Maar om hierna nu stil te blijven zitten is geen optie, want we zijn er nog lang niet. Voor een stad met 80.000 inwoners is er meer nodig. Het blijft zonde dat wij bepaalde sporten niet kunnen faciliteren en ook talenten blijven kwijtraken aan andere gemeenten, die wel de juiste accommodaties hebben. Alleen door gezamenlijk de schouders eronder te zetten, kunnen we dat in Purmerend bereiken. Waar een wil is, is een weg.
Aangepast sporten
Waar ik mij in Purmerend wel licht zorgen over maak is het aangepast sporten. Er is wel het één en ander aan aanbod en ik weet dat Spurd er echt van alles aan doet om mensen hieraan deel te laten nemen. Het aantal deelnemers is echter beperkt, waardoor het voortbestaan vaak een probleem is. Juist in deze tijd is het van groot belang dat aangepast sporten valt onder een reguliere sportvereniging. Zo vergroot je de zichtbaarheid en verlaag je drempels. Het in aparte hokjes denken is niet meer van deze tijd.
Rond de herfst vorig jaar besefte ik mij dat het, na 70 kilo afvallen door een maagverkleining, echt weer tijd werd om zelf sportief actief te worden. Hoewel ik in het verleden lokaal rolstoelbasketbal heb gespeeld en op hoog niveau para-ijshockey heb mogen beoefenen, vond ik het lastig om een nieuwe sport te vinden. Maar aangezien ik als raadslid sport in mijn portefeuille heb, vind ik dat je het goede voorbeeld moet geven. Daarom heb ik contact gezocht met Spurd en samen met hun medewerker Aangepast Sporten gekeken wat het best bij mij persoonlijk zou passen. Ook bij dit soort dingen kun je dus maatwerk toepassen.

Rolstoeltennis

Tijdens de Nazomerfeestweek 2017 werd er op de Koemarkt een clinic rolstoeltennis gegeven. Dat was een geweldige ervaring en het voelde direct goed. Echter, het probleem was dat er in de hele omgeving nog niets gedaan werd met rolstoeltennis. Maar ook hier gold; waar een wil is, is een weg. Al snel werd duidelijk dat de medewerker Aangepast Sporten van Spurd net zo fanatiek is als ik. In een zeer snel tempo werd er contact gelegd met o.a. de Esther Vergeer Foundation, T.V. Neckslag en Tennisschool Franke en werd besloten om de handen ineen te slaan. Het doel is om rolstoeltennis op te zetten voor de regio Zaanstreek/Waterland en daarvoor ook samen te werken met de diverse gemeenten. De eerste stappen zijn hiervoor gezet en er zullen er nog meerdere volgen. Als alles meezit, zal er nog voor de zomer een open dag worden gehouden.

Ook voor mij als sportliefhebber en beoefenaar van het rolstoeltennis gaat het erg snel. Ik ben pas sinds eind vorig jaar aan het trainen en begin april speel ik al mijn eerste KNLTB ranglijsttoernooi.
Als je echt wil, kan er vaak meer dan je denkt. Om drempels te verlagen, moet je wel eerst zelf de eerste stappen zetten.

foto: Joost Franke

Column artikelen