HomeNieuwsColumnSpiegeltjes en kraaltjes

Spiegeltjes en kraaltjes

grootkruis

Er is al veel gezegd en geschreven over het bezoek van onze koningin met aanhang aan Qatar (en Oman). Ook dat de reis een sterk handelsbelang heeft. Fregatten en sportaccommodaties. Qatar organiseert het wereldkampioenschap voetbal in 2022. Nederland blijkt ook goed in het bouwen van sportfaciliteiten werd ik uit de pers gewaar.

Wapentuig is van oudsher een sterk handelsproduct van onze natie. Van gifgas tot fregat kun je in Nederland kopen om ergens elders op de wereld dood en verderf te zaaien. Goede waar behoeft geen krans. Het is bekend dat ook het Libië van Khadaffi door Nederlanders is bewapend. Met als klap op de vuurpijl de geavanceerde Lynx helicopter die om nog steeds duistere redenen landde op het strand in Libië. Zogenaamd om twee mensen op te halen, maar die waren al via een ander kanaal het land uitgekomen. Onze volksvertegenwoordigers zijn in het diepste geheim geïnformeerd over de werkelijke achtergronden. Welke journalist ziet kans deze achterkamertjespolitiek te openbaren? Ik houd vooral de buitenlandse pers in de gaten want die is in dit soort gevallen betrouwbaarder dan die in eigen land. Maar ik dwaal af.

Een van de eerste daden die onze koningin in Qatar deed was met de dictator, van dit land ‘spiegeltjes en kraaltjes’ te ruilen. We kregen van emir sjeik Khalifa Al Thani de Orde van Onafhankelijkheid. We deelden de hoogste Nederlandse onderscheiding; het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw aan de emir uit.

Onze hoogste onderscheiding is daar echter helemaal niet voor bedoeld, lees maar wat de Kanselarij der Nederlandse Orden er voor voorwaarden aan verbindt. Een dictator -hoe verlicht ook-  komt dus nimmer voor dit prestigieuze Grootkruis in aanmerking. Eens te meer wordt het faillissement van de Koninklijke onderscheidingen aangetoond. Het is gewoon handel voor de geest. Hoe grotere geldbuidel bij die geest des te meer kraaltjes en spiegeltjes. Een gewone burger die hard werkt zijn burgerplichten doet en de publieke zaak goed dient mag blij zijn als hij het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau krijgt.  Een bijzondere burger krijgt voor hetzelfde of minder al snel het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. En ben je een despotische buitenlandse emir dan krijg je het hoogste. Waar zijn Geert en Hero met hun snijdende kritiek als je ze nodig hebt denk ik als ik hier goed over nadenk.

In Purmerend houd het taboe op het twitteren de gemoederen bezig. Eindelijk en zeer terecht heeft burgemeester Bijl het initiatief genomen om het ‘digitale gekwebbel’ tijdens de raads- en commissievergaderingen aan banden te leggen. Steeds meer werd het gebruikelijk dat raadsleden die terwijl het debat gaande was, aan het ‘kwebbelen’ waren; vaak zelfs met elkaar. Dat is weinig respectvol gedrag als volksvertegenwoordiger. Nieuwsgierig als ik ben heb ik even meegekeken wat de verslaafde ‘kwebbelaars’ van dit taboe vinden en hoe ze er in hun eigen wereldje over praten. En wat ik al dacht het kinderlijke pruilen is niet van de lucht. Tenenkrommend lees ik wat voor een oude wijvenpraat er al kwebbelend langskomt. Daarmee wordt de politiek geen dienst bewezen. Maar wat ik dus eerder in een column hoopte dat er op gang zou komen is nu schoorvoetend het geval. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht en dat wekt dus hoop.

Terwijl de politici digitaal kwebbelen wordt in de echte wereld de zoveelste plundering van onze pensioenen voorbereidt. In de tachtiger jaren zijn er miljarden ontvreemd uit de pensioenpotten. Door afromen van de reserves konden werkgevers hun winstcijfers opkrikken. De rijksoverheid plunderde zo voor minstens 30 miljard het overheidspensioenfonds. En hoe verbazingwekkend het ook is, met aan tafel en medeplichtigheid de vertegenwoordigers van de vakbonden. Ik heb er toen dicht bij gezeten en weet dus hoe dit soort dingen gaan. Mijn eigen lidmaatschap van een vakbond heb ik er toen met ontnuchterd idealisme snel door beëindigd. Een soortgelijk scenario dreigt zich nu, hoe onvoorstelbaar ook, te herhalen. Het moge duidelijk zijn dat ik me voor deze klus nimmer als interim zal laten inhuren. Ik heb zo mijn principes.

Dan maar geen Koninklijke onderscheiding!

Column artikelen