HomeNieuwsColumnSpannende tijden

Spannende tijden

regenboogvlag
De spanning stijgt met de weken. Reikhalzend kijk ik uit naar de venijnige debatten tussen lijsttrekkers. Hoe gaat de strijd om de gunst van de kiezer verlopen? Zullen er partijen zijn die met een intelligente presentatie de kiezer eerst tot nadenken en daarna tot juist stemmen te brengen? Ik denk positief maar vrees, net als de afgelopen jaren, dezelfde oppervlakkige en platvloerse optredens. De eerste tekenen stemmen extra somber.

In de Volkskrant is nu al de strijd om de frisheid van Mona Keijzer uitgebroken. Dat gebeurde omdat mevrouw Keijzer het aandurfde om een paginagroot interview te laten plaatsen. Een columnist waagde het om het fris en fruitige aureool van onze voormalige wethouder ter discussie te stellen. Kan een moderne vrouw nog wel vijf kinderen op de wereld zetten en is een seculiere mening nog wel van deze tijd? Dat was de kern van zijn betoog. De reactie ten gunste van mevrouw Keijzer liet niet lang op zich wachten. Wat mij betreft is met deze ranzige discussie de aftrap voor de verkiezingen gedaan.

Er was ondertussen ook een intelligente mening van een partij in de media. Die ging over de pensioenen. Jan Nagel van de 50Plus partij stelde dat door de lage rekenrente, waarmee de pensioenfondsen moeten rekenen, de werknemers en de gepensioneerden worden ‘geplunderd’. Als met een hogere rente mag worden gerekend hoeft er niet te worden gekort op pensioenen en hoeft ook geen hogere premie van werkgevers en werknemers te worden geëist. Fijntjes wees Jan Nagel erop dat de pensioenfondsen met de lagere marktrente moeten rekenen, terwijl de belastingdienst met de vaste 4% rekent. In de media en andere columns wordt meewarig, lacherig en neerbuigend gedaan over de 50Pluspartij. De intelligentie om dit intelligente punt op te pakken werd gemist en de merkwaardigheden die elke partij juist eigen zijn worden ondertussen breed uitgemeten. De partij wordt kennelijk als gevaarlijk beschouwd door het establishment en moet lachwekkend worden gemaakt, maar dit terzijde.

Gelukkig mengde de baas van pensioenbelegger APG Dick Sluimers zich ten gunste van Nagel in het debat. De heer Sluimers kan het kennelijk niet langer aanzien wat hij zijn leden aandoet. Hij wees erop dat het APG (o.a. ABP) wereldwijd zaken doet en dat het niet overal kommer en kwel is zoals in onze regio. Het APG doet namelijk wereldwijd goede zaken. Het pensioenfonds heeft een rendement van gemiddeld 5 tot 6 procent per jaar. Het vermogen van het pensioenfonds is met gemiddeld 25 procent gestegen. Door het moeten rekenen met de lage marktrente van onze regio ontstaat op papier een dekkingsgraad van 90 procent. Zou mogen worden gerekend met hetzelfde veel reëlere vaste percentage van 4 procent, dan ontstaat het werkelijke en veel florissantere beeld. Het wachten is nu natuurlijk op het volgende punt; wie profiteert van deze Hollandse rekenmethode? De vervolgreactie van Jan Nagel kan na deze onverwachte support niet uitblijven.

Nog na-mijmerend maak ik mijn middagwandelingetje. Eigenlijk ben ik onderweg naar het Multatulimuseum, maar daarover in een later column meer. Ik merk dat op het stadhuis in Amsterdam naast alle andere politieke vlaggen nu ook de regenboogvlag van de homo beweging hangt. Dat heeft te maken met de Gay Pride. Amsterdam heeft de homo’s duidelijk als economische factor ontdekt en met dit evenement aan zich verbonden. Tot mijn schrik vertelde mijn dochter laatst dat ze in de Canal Parade 2012 meevaart. Tot mijn nog grotere schrik is het op een boot van de VVD. Bovendien blijkt ze dat ook nog te doen als aspirant-lid. Hoe heeft ze dat als kleindochter van een partijloze vrijdenker voor elkaar gekregen, dacht ik. Ik reageerde door te zeggen: ‘wat moet jij nu op zo’n enge-gay-VVD-boot?’ Ze verdedigde zich parallel aan mijn vraag daarover met het antwoord dat haar opa ook zo graag naar deze optocht ging kijken. We dachten dus alletwee toch een beetje hetzelfde. Voor zulke argumenten smelt je weg als vader en om op je jeugdzondes terug te kunnen kijken moet ze wel de kans krijgen om ze te maken. 

Ik zit roze zaterdag voor de tv om te kijken of ik een glimp van haar zie. Plotseling krijgt ook het bericht op hp desite: Mona Keijzer moet in de playboy voor mij een heel andere dimensie. Het worden spannende tijden!

Column artikelen