HomeNieuwsColumnSpannende spelletjes

Spannende spelletjes

paul tang (pvda).jpgIk was van plan om dit keer niets te schrijven over de PvdA. Maar door de affaire ontketent door het PvdA-kamerlid Paul Tang (foto) ontkom ik er toch niet aan. Het Tweede Kamerlid voor de PvdA Paul Tang gaf informatie, die onder geheimhouding aan hem was verstrekt, door aan RTL-nieuwsjournalist en CDA-lid Frits Wester.

Al eerder kwam Paul Tang prominent in het nieuws toen hij samen met collega Mei Li Vos spannende sex-spelletjes speelde. Grensoverschrijdend onbetamelijk handelen is thrill seeker Paul Tang dus niet vreemd. Nu dacht Paul Tang met een spannend vergrijp tegen wettelijke regels, want dat het is het schenden van de geheimhouding, partijleider Wouter Bos een dienst te bewijzen.
‘Lekken’ om de kritiek vast te proeven, althans zo denk ik is zijn drijfveer geweest.

Ik kan het niet waarmaken maar Wouter moet er van hebben geweten of er op zijn minst een idee bij hebben gehad. In ieder geval ontkende Paul Tang toen hij er op de man naar gevraagd werd dat hij zou hebben gelekt. Liegen is Paul Tang dus ook niet vreemd. Wouter ontkende later overigens onderkoeld er ook maar iets van te hebben geweten!

Wat Paul ondertussen niet doorhad was dat het CDA via CDA-journalist Frits Wester hem er naar mijn bescheiden mening liet intuinen. Het geheime stuk was gedrukt op voor het oog onzichtbaar gemerkt papier. Ik kan het wederom niet waarmaken, maar ik veronderstel dat door een CDA-er een tip aan de nieuwshaaien van GeenStijl.nl werd gegeven. Inclusief hoe de leugenaar Tang te ontmaskeren door de code op het gemerkte papier zichtbaar te maken. Hetgeen dus ook gebeurde.

De op een wetsovertreding en een leugen betrapte Paul Tang kon niet anders meer dan maar bekennen. Alsof het draaiboek voor een katvanger al klaar lag, strafte de PvdA-fractie hem per omgaande met een gepaste sanctie. Eén maand mag Paul Tang geen woordvoerder voor zijn partij zijn voor financiën. Zo’n straf lijkt me, gelet op de negatieve uitstraling van de financiële situatie, voor de politiek even stom gemaakte Paul meer een zegen en een doorbetaalde vakantie dan een straf. Voor wat hoort wat, lijkt het wel.

Waar ik nu nog wel naar benieuwd ben is wat er nu gebeurt met de wetsovertreding van Tang. De geheimhouding schenden is namelijk een wetsovertreding. Kamervoorzitter Verbeet (ook PvdA) buigt zich daarover, maar van een aangifte door haar en justitiële vervolging heb ik nog niets gehoord? Toch vriendjespolitiek of ben ik te ongeduldig? De tijd zal het leren. Wel denk ik steeds wat zou er zijn gebeurt als iemand van de partij van ‘geblondeerde Geert’ dit had gedaan?

marcel van dam.jpgOndertussen zit ook CDA-minister Donner te liegen. Dat maak ik op uit de niet aflatende beweringen van oud-PvdA-minister en voormalig PvdA-lid Marcel van Dam (foto). Donner houdt niet op te beweren dat, omdat het aantal AOW-ers steeds groter wordt en het aantal mensen dat AOW-premie betaalt daalt, of de AOW premie omhoog moet of de uitkering moet omlaag door middel van de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat is een pertinente onwaarheid, stelt Marcel van Dam en als een minister die beter weet dit beweert is het een leugen.

Bij wet is vastgelegd dat een tekort op de AOW-inleg via de premieheffing wordt aangevuld uit de belastingmiddelen. Die premieheffing op het loon is gemaximeerd op 17,9 %. Er ontstaat dus door die maximering inderdaad een tekort dat moet worden aangevuld. Tegelijkertijd ontvangen steeds meer gepensioneerden een gemiddeld steeds hoger inkomen door een aanvullend pensioen. Daardoor stijgen als vanzelf ook de belastinginkomsten. Gepensioneerden betalen zo dus zelf, zonder dat ze het eigenlijk merken de hogere AOW-uitgaven.

Marcel van Dam heeft inmiddels zijn gelijk in zijn stelling al bevestigd gezien. Wat hij echter over het hoofd ziet in zijn redenering is dat ons hoogste landsbestuur (of die nu blauw, wit, roze of paars is) slinks -achter de schermen dus- deze extra inkomsten voor andere doeleinden heeft bestemd. Welke? Misschien valt het muntje als u straks een dure door Nederland aangeschafte Amerikaanse straaljager hoort voorbijrazen.

De PvdA zit met de door Marcel van Dam aangekaarte feitelijkheden behoorlijk in haar maag. Draaien, plooien uiteindelijk toch akkoord gaan met deze afbraak van sociale verworvenheid lijkt het scenario bij die club. Tijd voor Paul Tang om ook hierop weer wat spannends uit te vinden om zijn partij uit de wind te houden lijkt mij.

Column artikelen