HomeNieuwsColumnSombere wolken tijdens feestdagen, er is licht aan het einde van de...

Sombere wolken tijdens feestdagen, er is licht aan het einde van de tunnel

Bert Meulenberg
foto Stadspartij

We staan aan de vooravond van de kerstdagen en de jaarwisseling, dagen die voor velen altijd een speciale plaats innemen. Samenkomen met familie, uit eten gaan in een restaurant, gezellig met vrienden een borrel drinken, kortom dagen om naar uit te kijken. Door corona worden veel van deze activiteiten onmogelijk.

De gestelde maatregelen nopen ons om thuis in klein gezelschap de Kerst en Nieuwjaar te vieren. Voor velen een ramp, met name voor diverse bedrijfstakken, alleenstaanden en grotere families.
Er mogen in de regel nog maar maximaal twee personen per dag op bezoek komen, met de kerstdagen zijn dat er drie. Als je twee uitwonende kinderen hebt met aanhang is het al onmogelijk om ze gelijktijdig uit te nodigen.
Aan de genomen maatregelen kunnen we niets veranderen maar we kunnen wel trachten extra aandacht te schenken aan mensen die het moeilijk hebben.

 

De langdurige sluiting van de horeca en nu ook weer de winkels is rampzalig. Zeker nu in deze sluitingsperiode de feestdagen vallen. Decemberdagen waarin de extra inkomsten heel welkom zijn, met name om de vaak door de virus maatregelen geforceerde rustigere periode in de rest van het jaar enigszins te compenseren.

Niet alleen de horeca en winkels ondervinden de gevolgen van de langdurige sluiting maar dit is ook voelbaar bij bedrijven die direct aan de horeca verbonden zijn. Denk daarbij aan de horecagroothandels, transportbedrijven die de horeca bevoorraden, klein leveranciers vanuit de omgeving en zo zijn er nog talloze te bedenken.

Door het oplaaiende virus maakt ook het zorgpersoneel wederom overuren.  Hun plichtsbetrachting is bewonderenswaardig.

De Stadspartij maakt zich in het bijzonder ook zorgen om alleenstaande mensen. Door de opgelegde beperkingen krijgen die vaak minder bezoek. Geef daarom aandacht aan mensen die alleen zijn in je kennissenkring of in je directe omgeving. Een klein beetje aandacht betekent vaak heel veel voor deze mensen.

Het jaar 2020 en ook 2021 zal op een heel bijzondere manier de geschiedenisboekjes ingaan als het jaar waarin de corona pandemie ons heeft gegijzeld.
Wie in 2019 had voorspeld dat:

  • de scholen tijdelijk dicht zouden gaan, dat we onderling anderhalve meter afstand zouden moeten houden,

  • dat we met mondkapjes op boodschappen zouden doen en dat er zo ongelooflijk veel mensen ziek zouden worden en veel van hen zouden overlijden aan een ziekte die in eerste instantie als een griepje werd aangemerkt,

  • dat er vrijwel uit het niets economisch zware tijden zouden aanbreken,

werd voor gek verklaard.

 

De onwerkelijkheid is werkelijkheid geworden, en het is nu uitkijken en verlangen naar de injectie met een werkend vaccin. Een vaccin dat ons verlost van de knellende maatregelen die het corona virus ons oplegt. Iedereen verlangt naar het herstel van de zogenaamde oude normaal. Een leven zonder beperkingen.

Veel zal nu afhangen van de bereidheid om zicht te laten vaccineren zodat we snel ons oude leven weer op kunnen pakken. Dat de economie hersteld, dat we weer op vakantie kunnen, naar een restaurant of café zonder beperking. Dat de crisis situatie in de zorg weer ontspant.

Dit alles lijkt zo ver weg maar is ook heel dichtbij. Er is licht aan het einde van de tunnel, nog even met zijn allen doorbijten. We zijn er bijna, houdt nog even vol. Houd u daarom nog even aan de basisregels: 1,5 meter afstand, handen wassen en mondkapje op waar nodig.

De Stadspartij wenst iedereen ondanks de sombere wolken die boven ons hangen toch een fijne Kerst en een snel goed, gezond en veilig 2021. Een nieuw jaar waarin naar gewenst en verwacht de opgelegde beperkingen tot het verleden gaan behoren.

Column artikelen