Soap

asterix.jpg
Onder de rook van Purmerend wordt geschiedenis geschreven. In het kleine dorpje Volendam wonen dan wel geen Asterix en Obelix maar wel Jan Smit en Jaap Buijs. Wat begon als een eenvoudige TV-weblog over het dagelijkse leven van Jan Smit, heeft nu van alle Volendammers artiesten gemaakt. En allemaal onder contract bij manager, regisseur en godfather Jaap Buijs.

buijs.jpgJaap Buijs (foto) moet Coronation Street in gedachten gehad hebben toen hij zijn plan uitwerkte om van en in Volendam ook een continu soapopera te maken. Coronation Street is dat op de Britse TV tot vandaag toe al vanaf 1960. De artiesten die momenteel honderdduizenden TV-kijkers lokken zijn: Jan Smit, Liza, Moeder Smit, Wim, Dulles (3 j’s). Aangevuld met enkele ‘jassen’ zoals Wesley Schneijder, Yolanthe. Achter de schermen studeren de moeder van Liza, vader Smit en Monique Smit al op hun toekomstige rollen. Ook hier zijn weer enkele jassen in beeld. Genoemd worden Albert Verlinde en clown Bassie.

In Duitsland maakt Jan Smit met zijn Volendamse avonturen opnieuw furore. Daar zat een beetje de klad in wat zingen betreft. De Duitsers vonden dat Jan nog te weinig ‘Schlagers’ produceerde. Maar een schandaaltje of roddeltje, mits goed geregisseerd en gespeeld gaat er bij onze oosterburen altijd wel in. Busladingen vol trekken ze inmiddels over de N244 richting Volendam om een glimp van hun idolen op te vangen. Ondertussen is het "kassa" voor de Volendamse horeca op De Dijk.

sier vis.jpgUit betrouwbare bron (de Volendamse visboer) weet ik dat het succes Jaap Buijs iets boven het hoofd stijgt. Hij wil de commotie dan ook snel weer tot normale proporties terugbrengen. De visboer, die zegt dat hij Jaap Buijs goed kent, heb ik daarom maar mijn idee voor een goede afloop van deze soapserie aan de hand gedaan. Ik zou het verhaal als volgt beëindigen. Wesley gaat terug naar ex Ramona en kind Jessey. Liza en dochter Fem verzoenen zich met Wim, Yolanthe en Jan trekken weer bij elkaar in. Yolanthe neemt zelf een uitzet mee om de eigen woning van Jan weer leefbaar te maken. En dat vergat ik bijna: Wesley gaat terug naar Ajax.

Wat Albert Verlinde en clown Bassie voor rol in deze grote verzoening kunnen spelen weet ik niet, maar er moet nog wel iets voor Jaap Buijs te verzinnen overblijven. We zullen in het najaar zien hoe Jaap er een goed einde aan breit.

koemarkt overzichtfoto.jpgEn ondertussen in Purmerend? Daar is de terrassenoorlog of juister gezegd de niet-terrassenoorlog uitgebroken. Wethouder Krieger repte er al over dat bij sommige terrasjes het een rommeltje is en niet wordt opgeruimd. "De peuken liggen er tot aan je enkels". Wethouder Engels maakt met zijn mensenkennis van de nood een deugd. Terrassen mogen, ze mogen zelfs al op de afgebouwde delen van de nieuwe Koemarkt, maar wel precario betalen, hoor. De horeca op de Koemarkt die het zo zwaar te verduren heeft door crisis en opbrekingen dat de kwaliteit er zichtbaar en tastbaar terugloopt, kan deze greep in de portemonnee er niet meer bij hebben. Gratis willen ze de terrassen neer kunnen zetten. Een raadslid dat graag koketteert met zijn drankgebruik op de Koemarkt en zijn autorijden na afloop, neemt het op voor de horecaondernemers. Maar wethouder Engels is onvermurwbaar: "Overal in Purmerend moet precario worden betaald, dus ook op de Koemarkt."

"Dan maar helemaal geen terrassen", laten de uitbaters in koor weten. "Schande, wethouder Engels" briest ook het naar terrassen hunkerende raadslid. Wethouder Krieger is ondertussen in zijn nopjes, geen peuken meer tot de enkels. Wethouder Engels weet ondertussen wel beter. Van het management van Jan Smit vernam hij, dat deze in het najaar de nieuwe Koemarkt met een concert komt inwijden. Net zoals Maastricht André Rieu het Vrijthof in Maastricht laat promoten, hebben wij Jan Smit onder handbereik. Mogelijk komt hij al in de feestweek in september. Dan is het nog mooi weer dus die terrassen staan er dan vast wel.  "Kassa,"  hoor ik wethouder Engels al hardop denken!

foto Koemarkt: R. Blinderman

Column artikelen