HomeNieuwsColumnSluit D66 zich aan bij het college?

Sluit D66 zich aan bij het college?

jihlava stadsplein.jpg

Medio februari 2009. De kranten en nieuwsdiensten bestoken de Nederlandse bevolking met sombere berichten. Massaontslagen, krimpende arbeidsmarkten, bedrijven in problemen kortom niets wordt ons bespaard. De economieën lopen wereldwijd met grote sprongen achteruit. Staatsschulden stijgen tot niet te bevatten hoogtes. Vele mensen verliezen of vrezen voor hun baan. Ook in Purmerend werpen sombere wolken hun schaduw vooruit.

Maar ziedaar een lichtpunt, er komt een uitnodiging onze e-mailbox binnen. Wat een verrassing, er wordt een werkbezoek georganiseerd voor het college, de gemeenteraadsleden en de  fractieassistenten van Purmerend aan onze zusterstad Jihlava in Tsjechië. De coalitiepartijen PvdA, CDA, VVD, AOV en ook D66 hebben toegezegd mee te gaan. De reis gaat over drie dagen in de maand mei, per bus naar schiphol en vandaar per vliegtuig naar Tsjechië. De kosten zijn voor de gemeente. De Dikke Van Dale geeft aan het woord werkbezoek de verklaring: bezoek van een overheidspersoon om kennis op te doen, overleg te plegen, enz. Zou de oplossing voor de crisis uit Tsjechië komen? De Stadspartij vraagt zich dit af. Wel zijn we zeer benieuwd welke reddingsplannen er voor de Purmerendse economie en werkgelegenheid zullen worden gepresenteerd na dit bezoek.

Maar deze excursie, sorry werkbezoek, is natuurlijk op de toekomst gericht en niet bedoeld als gelegenheid om de zinnen even te verzetten in deze economisch roerige tijd. Je hebt het tenslotte al moeilijk genoeg als raadslid met alles wat er op je afkomt. Hoe dit uit te leggen aan de belastingbetalers, onze kiezers is van latere zorg. Veel voor de burgers belangrijke zaken worden ondertussen in de ijskast geplaatst met de woorden: "op dit moment is er geen mogelijkheid tot dekking van de kosten".

De Stadspartij heeft collectief besloten dat dit snoepreisje niet uit te leggen is aan onze kiezers. Wij zijn van mening dat dit werkbezoek geen voordelen oplevert aan bedrijfsleven en inwoners van Purmerend. Tsjechië is een mooi vakantieland en heeft zich ontworsteld aan de ontwikkelingsachterstand als voormalige Oostblok staat. Als wij dat willen bezoeken doen we dat op eigen kosten, bij voorkeur als toerist.

Bert Meulenberg 

Column artikelen