HomeNieuwsColumnShockeren of choqueren?

Shockeren of choqueren?

ambtsketting.jpg
Er is iets voorgevallen tussen burgemeester Harrie Brinkman van Beemster, de politie en de exploitant van de ‘seksinrichting’ De Boerderij. Er zouden vergunningsvoorschriften zijn overtreden, maar wat er precies aan de hand is wordt geheim gehouden. Inmiddels gaan er dus de meest wilde geruchten door de polder over het voorval.
Nu ken ik Harrie Brinkman (foto) als een man van onbesproken gedrag dus insinuaties in die richting zijn leuk voor rond de borreltafel, maar verder natuurlijk lasterlijk en shockerend.
brinkman.jpgDe verklaring lijkt me plausibel. Harrie liep in zijn Purmerendse raadsperiode altijd wel voorop bij het geheim verklaren van stukken en het bij het minste rumoer besloten verklaren van vergaderingen of het houden van wat nu denigrerend ‘achterkamertjesoverleg’ wordt genoemd. Dat zal het dan ook wel wezen, een echte liefhebber dus van bestuurlijk op niveau regelen. 
Er gebeurt natuurlijk weinig tot niets in het wereldopenluchtmuseum Beemster. Dus elke kans om de oude luister uit Purmerend in de Beemster te laten opleven zal hij daarom wel aangrijpen. In beslotenheid en onder geheimhouding zal hij de Beemster fractievoorzitters er ook wel over willen informeren. Niks geheimzinnigs aan dus als je het goed beschouwt.

De ambtsgenoot van Harrie Brinkman in Edam-Volendam, burgemeester Van Beek,  weigerde tijdens een ontruimingsoefening zijn kamer te verlaten. In de kranten werd er over geschamperd dat de burgemeester het ontruimingsspel niet wenste mee te spelen. Gechoqueerde deelnemers aan het spel lieten hun ongenoegen over de houding van de burgemeester de vrije loop tegen de pers. En zoals steeds vaker voorkomt waren de journalisten meer uit op goedkope schandaaltjes en niet op het uitzoeken van de werkelijk gang van zaken.
van_beek.jpgBurgemeester Van Beek (foto) speelde het spel juist voortreffelijk mee. Hij leefde zich helemaal in in de rol van kapitein in de stuurhut van een zinkend schip. En zoals iedereen weet verlaat de kapitein het laatst het zinkende schip. Dat de ontruimers dit niet begrepen is niet zo erg, daar is zo’n ontruimingsspel nu juist voor. Achteraf komt daarbij het verstand. Tijdens de evaluatie zal de burgemeester glorieus zijn persoonlijke element aan de ontruimingsprocedures toevoegen.

De burgemeester van Purmerend, Leen Verbeek, is vooral prominent in beeld als één van de bestuurders van de Stadsregio.
Hij heeft in dat stadsregiobestuur de portefeuilles Financiën en Openbaar Vervoer. In alle stilte hanteert hij die portefeuilles. Uit betrouwbare bron heb ik begrepen dat er in de schatkist zoveel geld ligt opgestapeld dat er af en toe maar een rondje ‘geld smijten’ in de regio plaatsvindt. De kist loopt anders over. ‘Roept u maar’, klinkt het dan in het dagelijks bestuur van de Stadsregio. Het dagelijks bestuur wordt gevormd door een select gezelschap van wethouders en burgemeesters uit de regio. Na het ‘roepen’ verschijnt er hier of daar weer een rotonde of wordt, schijnbaar willekeurig, een stukje fietspad ineens aangelegd of verbeterd. Ook de inrichting van eenrichtingsverkeer in kleine ‘stadjes’ kunnen zo op subsidie rekenen. De toe-, op- en afritten vanuit Weidevenne de A7 op zullen er straks ook wel door opgeknapt worden. Houd dus rekening met shockerende verkeersmaatregelen de komende jaren in en om Purmerend.

Ik kan het niet waarmaken, maar ik heb zo de indruk dat er straks uit die schatkist ook geld in de bodemloze putten van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn zal vloeien, als het al niet gebeurt. Er ligt namelijk inmiddels 281 miljoen euro bij schatbewaarder Verbeek opgestapeld, die in het kader van de verbeek flyer.jpgBrede Doel Uitkering bestemd is voor middelgrote infrastructuurprojecten en de voorzieningen voor het openbaar vervoer. Terwijl het gemeentebestuur van Purmerend met Leen Verbeek voorop het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Purmerend met alle middelen probeert tegen te houden, denken zijn regionale collega’s daar anders over. Daar zitten gelukkig ook de mensen die verder denken dan het Purmerendse feestjaar 2010.

En zo voorspel ik u dat in 2020 het project zal worden gestart waardoor de metro straks een station krijgt midden in ons ‘stadje’.

Eerst moet de Amsterdamse collega van Verbeek, Job Cohen, nog met een Amsterdams delegatie naar Peking. Oorspronkelijk om te leren en te lobbyen voor het houden van de spelen in 2028 in Amsterdam. 100 jaar na de spelen in 1928 in het Olympisch stadion, weet u wel.
cohen.jpgMaar Amsterdam zit vol met betweterige ‘dominees’, dus heeft de delegatie van Cohen van de Amsterdamse raad de opdracht gekregen om tijdens het bezoek de Chinese gastheren zoveel mogelijk te choqueren met vragen over mensenrechten en het voeren van acties ter plekke daarvoor.
Dit terwijl de Chinese gastheren zich al de delicatesse van hondenvlees op de menukaart hebben ontzegd om de eetgewoonten van andere landen niet te beledigen.

Dat was nog eens een shockerend bericht voor de Chinese lekkerbekken.

Column artikelen