HomeNieuwsColumnSchandpaalpolitiek

Schandpaalpolitiek

Wethouder van buiten Purmerend met ‘ballen’ gezocht

Het scholierenprotest beheerst het nieuws. Wie het parlementaire onderzoek volgt over het onderwijsbeleid van achtereenvolgende kabinetten, snapt niet dat de vlam al niet eerder in de pan is gevlogen. Het onderwijs is al zolang ik weet het speelterrein voor hobbyende politici. Dat ik na al die veranderingen in het onderwijs nog een redelijk leesbaar stukje schrijfwerk kan leveren, mag best als een wonder worden gezien. Voor zover ze nog leven komen bij de verhoren alle spelers langs die hun eigen ambities en/of van hun achterban boven het belang van goed onderwijs stelden en nog stellen. Ik verras u op een feest der herkenning: Jo Ritzen, Jaques Wallage, Tinneke Netelenbos, Sharon Dijksma, Jos van Kemenade, Jacques Tichelaar (allen PvdA). Voorts Maria van der Hoeven, Wim Deetman, Chris van Veen (de CDA-ers) en Nel Ginjaar-Maas, Loek Hermans (VVD). Vroeger zette je de slechtste voetballer op doel en werd de slechtste minister het departement van Defensie toebedeeld. Wie dit rijtje ziet weet dat het onderwijs gaandeweg het werkgebied van de slechtste in de klas is geworden.

ImageVoor de TV volg ik de openbare verhoren alsof het een goede dramaserie van de BBC is. Een paar keer liet ik me zo meeslepen dat ik de neiging kreeg om met eieren te gaan gooien. Gelukkig wist mijn vrouw dat te beletten, het zou immers niet de schandpaal zijn maar onze beeldbuis die het dan zou moeten bezuren. Goeie actie dus van die scholieren met die eieren, nu alleen nog raak gooien. Marja van Bijsterveldt (CDA) is nu de aanspreekbare bewindsvrouw. Ik zag haar op TV een knipoog maken naar scholieren en iets zeggen van: “ga maar weer lekker leren in de klas.”              ‘ 
Die snapt er dus nog minder van dan haar voorgangers. ‘Waar zijn de eieren!’
 
Een andere CDA-er, kamerlid Ruud van Heugten, weet te beweren dat er geen woningnood is. In het rijtje: leugens, statistieken en CDA-ers kan ik dat wel plaatsen. Ruud telt namelijk alle huizen in Nederland, inclusief hutjes, stallen en kippenhokken bij elkaar op en deelt die door het aantal huishoudens. Ziet u zichzelf al in Groningen wonen en in Rotterdam werken? En zo’n minkukel bestuurt mee aan ons welbevinden. ‘Waar zijn de rotte eieren!’

ImageNu is dit nog onschuldig en kun je er ergens wel om grinniken. Anders is het met de Nijmeegse PvdA-wethouder Paul Depla. Die heeft, zo lees ik in de media, in het fietsenhok van het stadhuis met VVD-er Jolanda van Veluw orale sex gehad. Pijpen heet dat in de volksmond. De bewakingscamera’s zorgden ervoor dat het werd vastgelegd en zo bekend werd als de fietsenhok affaire. IJlings werd later gezegd dat de beelden waren gewist, boze tongen beweren door de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf (D66) zelf. Jolanda van Veluw van de gemeente Nijmegen bekende en is hevig geëmotioneerd uit de VVD-fractie gestapt. Ze blijft in de gemeenteraad, maar niet voor de VVD. Paul Depla houdt zijn mond en blijft gewoon zitten.
 

Er is veel veranderd met de moraal in de PvdA sinds het vertrek van Rob Oudkerk en de bekering van het voormalige lid van de Satanskerk Karina Schaapman tot PvdA raadslid. Er is natuurlijk wel een in het oog springend verschil. Oudkerk was uit op bevrediging van zichzelf en Schaapman kreeg de heilige geest, maar Depla deed zijn politieke plicht. Hij verzwakte een politieke tegenstander, dat zal hij intern ook wel als argument aanvoeren. ‘Rotte eieren en rotte tomaten lijken me passen voor hem.’ En in Purmerend? Daar werken de camera’s niet dus valt er ook niets opwindends mee te zien.
De politici zijn bovendien braaf en komen bij ons niet verder dan het overtreden van de leerplichtwet (PvdA praatjesschrijver Jos Lutz) of als recidivistische snelheidovertreder ( de voormalige PvdA ‘online minister’ van Buitenlandse Zaken Berent Daan).

Het wachten is dan ook op de wethouder van buiten Purmerend die in dat gezapige gedoe verandering kan brengen. Dan bedoel ik natuurlijk niet één uit een aangrenzend dorpje, maar een echte bijzondere kanjer. Van mijn betrouwbare bron heb ik vernomen dat de PvdA coryfeeën Oudkerk, Schaapman en Depla er wel oren naar hebben. Ik voorspel goede zaken voor de Purmerendse eier- en groentehandel!
 

Column artikelen