HomeNieuwsAlgemeen BestuurSchadevergoeding bij misbruik Wet openbaarheid van bestuur

Schadevergoeding bij misbruik Wet openbaarheid van bestuur

 

Voor het eerst heeft een civiele rechter een schadevergoeding toegekend aan een gemeente vanwege misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De gemeente Leiden lukte het via deze ongebruikelijke weg de gemaakte kosten te verhalen.

Een man uit Utrecht moet 350 euro aan de gemeente betalen, volgens de rechtbank in Den Haag maakte hij misbruik van de wettelijke mogelijkheden.

Hoge Raad
De VNG kent geen vergelijkbare zaken waarin de civiele rechter een gemeentelijke claim voor gemaakte arbeidskosten voor oneigenlijke Wob-verzoeken honoreert. Via de Hoge Raad probeerden we samen met gemeenten al eerder om arbeidskosten vergoed te krijgen op basis van de Gemeentewet. De Hoge Raad ging daar uiteindelijk niet in mee.

Civiele rechter
De weg van de civiele rechter blijkt nu succesvol wanneer sprake is van aantoonbaar misbruik van de Wob. De VNG pleit al heel lang voor de aanpak van misbruik door het loskoppelen van de Wob en de dwangsomregeling, maar de Tweede Kamer weigert daar tot nu toe iets aan te doen. Deze uitspraak helpt ook andere gemeenten om misbruik van de Wob te bestrijden.

Meer informatie
De volledige tekst van de uitspraak is nog niet gepubliceerd. Zie ook dit artikel van Binnenlands Bestuur:

Leiden krijgt geld van Wob-misbruikers (25 augustus 2015)

Algemeen Bestuur artikelen