HomeNieuwsColumnRijke stinkerd

Rijke stinkerd

voetbalschoenen.jpg
Het voetbal is nog maar net begonnen of ook de raad van Purmerend komt weer bij elkaar. Vanaf maandag 31 augustus brandt de vergaderboel weer los. En de dames en heren hebben er zin in zo lees ik in de eerste agenda van de vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken. Er komen in die vergadering een veelheid van cosmetische ingreepjes, inclusief neponderwerp, aan de orde die het vergaderen juist voor het toekijkende publiek interessanter, spannender, emotievoller moeten maken, kortom tot meer entertainment moet leiden.
Lees de agenda op Purmerend.nl  als u nu al nieuwsgierig bent en anders weet u na maandagavond wat ik bedoelde.

Nu is het met zo’n team raadsvergaderaars net als met elk team. De kwaliteit van het gebodene valt of staat met de kwaliteit van de spelers. En juist op dit punt worden we in deze raadsperiode niet verwend. En als ik de betrouwbare bronnen moet geloven die ik zo om mij heen hoor, dan moeten we voor de volgende raadsperiode voor nog erger vrezen.

Graag zou ik zien dat de uitzendingen van de raads- en commissievergaderingen concurreren met de uitzendingen van het voetbal op de TV. Het blijft toch altijd weer een dilemma: kijk ik naar een wedstrijd uit de Jupiler Liga, Champions League, Euro League of het raadsgekeuvel. Tot nu toe is de keuze niet echt moeilijk, maar als ik de commentaren op het voetbal moet geloven duurt dat niet lang meer.

Het voetbal zit over de hele linie in een neerwaartse spiraal. Zelfs ons Purmerends juweel FC Purmersteijn balanceert op de rand van het faillissement. De arbeidersclub Feyenoord kan de salarissen van de spelers niet meer betalen. Aartsrivaal Ajax worstelt met hetzelfde en heeft daarnaast het probleem dat veel -te veel- reservespelers wekelijks gratis (dus niet verhuurbare) dure zitplaatsen op de tribune bezetten. Geld heeft het betaald voetbal volledig in de greep, de kredietcrisis gaat ogenschijnlijk aan die bedrijfstak nog volledig voorbij. Duidelijk is wel dat als een club ambitie heeft op het hoogst bereikbare er een vermogende Rus, Arabier of en andere rijke stinkerd achter moet zitten. Liefst met dictatoriale macht. Het volk zou via de TV de wedstrijden alleen nog achter de decoder moeten kunnen volgen. Dat laatste geeft tot op heden niet het financiële resultaat van wat de geldschieters ervan verwachten.

Arie Elshout scheef in de Volkskrant hierover: ‘geld het begin is van de keten. Hogere begrotingen leiden tot het aantrekken van betere spelers, het winnen van meer wedstrijden, de komst van meer publiek en het ontstaan van meer sfeer. Dat klinkt logisch maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk toch om dat iemand de hele dag bezig is om te verzinnen hoe de voetballiefhebber geld uit de zak te kunnen kloppen. Geld is waarmee alles begint en eindigt.’

De Europese topclubs zitten nu al in een vicieuze cirkel. Zonder topprestaties geen geld, zonder geld geen topprestaties. Hebzucht en het nemen van onverantwoorde risico’s nemen hand over hand toe. Ik noemde al Ajax en Feyenoord maar ook andere  eredivisieclubs (ADO, Vitesse, Roda JC) die aankloppen bij de gemeente om steun zijn een teken aan de wand. En in Purmerend hebben we zelfs de primeur dat amateurclub FC Purmersteijn voor de tweede maal aan de gemeente steun moet vragen en ook krijgt.

Internationaal spant Real Madrid de kroon. Het sterrenelftal van vorig jaar gaat in de  uitverkoop. Alsof het de waar in de boekhandel van De Slegte betreft worden de Nederlandse sterren aangeboden. Een nieuwe selectie wordt voor zo’n slordige 250 miljoen euro gekocht. Daarmee komt de Koninklijke rond de 1 miljard euro in het rood te staan. Real denkt deze schuld met merchandising en televisiecontracten te kunnen gaan dekken. En in Engeland was de totale schuldenlast vorig jaar van de voetbalclubs ruim 3,5 miljard euro.

De grote en de kleine voetbalclubs versterken zich het liefst met ‘betere’ buitenlandse huurlingen dan lokale en veel herkenbaardere gladiatoren. Vervreemding is het resultaat en dat zit in een opwaartse spiraal en… het spel wordt er zichtbaar niet beter op.

Geld, geld en nog eens geld. De wereld draait om geld. Maar eerlijk is eerlijk meer geld voor onze raadsleden zou geen kwaad kunnen. Met z’n allen afzakken tot het kwaliteitsniveau van de SP, die de raadsvergoeding in de partijkas laat stromen om er vervolgens met een linke belastingtruc per lid weer een zakcentje aan over te houden, kan toch niet de bedoeling zijn.

Het geld dat nu wordt besteed aan het gerommel aan de vergaderstructuur zou beter direct, indien mogelijk via een prestatiebeloningssysteem aan de raadsleden kunnen worden gegeven. Of moet elke partij maar een vermogende Rus, Arabier of ander rijke stinkerd zoeken om zijn team op topsterkte te krijgen?

Schiderij: www.jaapeninge.nl/schilderijen

Column artikelen