Rampen

krotwoningen
Vanwege het vliegtuigongeluk in Libië zijn de campagnes van de politieke partijen even opgeschort. Dat moet de naar nieuws zoekende media ook de vrijvallende tijd hebben geboden om breeduit de ramp tot op het bot uit te melken.  De enige overlevende, de achtjarig Ruben krijgt momenteel alle media-aandacht die anders wellicht naar die politieke campagnes was gegaan. Staatssecretaris De Vries had er de pech door dat zijn buitenechtelijke escapade natuurlijk gefundenes Fressen  werd voor de fotograferende en schrijvende paparazzi. De discussie die nu plotseling is gaan woeden is of de buitenproportionele aandacht die beide nieuwsfeiten krijgen, het gevolg is van een ontaarde pers of van een ontaard volk dat verzot is op emotioneel nieuws en schandaaltjes. De komende tijd zullen ook  daar nog wel menige praatprogramma’s op TV (!), met aan tafel de zogenaamde deskundigen, aan worden gewijd.

Natuurlijk boden de beide gebeurtenissen ook de mogelijkheid om de aandacht even te verzetten en zo de monetaire crisis even naar de achtergrond te schuiven. In het buitenland ging die affaire gewoon door, en de even afgeleide inhalige en inhalende Nederlanders verliezen nu de slag bij het opkopen van de goudvoorraden. De euro zakt plotseling weer in waarde t.o.v. de dollar. En gaat nu richting de 1 dollar en 20 dollarcent voor 1 euro. Enige jaren terug ruilde ik voor een Caribische trip euro’s voor dollars. Toen was de euro nog maar 80 dollarcent waard. Omdat ik merkte bij terugkomst dat de euro behoorlijk in waarde ten opzicht van de dollar was gestegen, zou omwisselen een behoorlijk wisselverlies hebben opgeleverd. Voor de goede verstaander, bij aankoop van de dollars was ik veel euro’s kwijt. Bij terugkomst zou ik door de stijging van de euro, weinig euro’s voor mijn ineens goedkopere dollars terugkrijgen. Ik heb de dollars dus niet ingewisseld en in een oude sok gestopt. Dit in de wetenschap dat oude tijden wel weer terugkeren. En het ziet er naar uit dat die oude tijden er in rap tempo aan komen.

En ik kan u verzekeren er komt nog meer nieuws aan dat ons gaat beroeren. De vuilnisstaking is gelukkig voorbij, de ambtenaren krijgen eindelijk wat hen toekomt. Vooral de modale ambtenaren gaan er terecht op vooruit. Modale ambtenaren verdienen tussen de 1.800 en 2.400 euro netto, dat is dus geen vetpot. En de naam modaal zegt het al, de meeste ambtenaren zitten op dit inkomensniveau. De andere werknemers erbij opgeteld zijn er ca. 2,4 miljoen Nederlanders die tot de modale werknemers behoren. Voor deze mensen gaat zich met ingang van 1 oktober een ramp op de woningmarkt voltrekken. Direct getroffen worden zij die een woning zoeken. Voor de anderen geldt dat zolang ze  blijven zitten in hun huidige huurwoning er niets verandert. De Europese politiek, Brussel in de volksmond, heeft namelijk besloten dat het oneerlijk is dat woningcorporaties, met staatssteun de concurrentie aangaan met particuliere verhuurders.

Goedkope huurwoningen blijven buiten schot, maar daarvoor komen alleen mensen die behoren tot de sociale minima nog in aanmerking. Brussel heeft bepaald dat voor woningen met meer dan 648 euro huur per maand, geen directe of indirecte subsidie meer mag worden gegeven. Vanaf 1 oktober mag een corporatie alleen nog woningen verhuren met een huur van maximaal 648 euro per maand, aan huurders met een inkomen lager dan 33 duizend euro. Daarnaast mogen corporaties ook niet meer goedkoop geld lenen om huurwoningen boven de 648 euro per maand te bouwen. Wie meer verdient dan 33 duizend euro moet op de vrije markt maar een woning zoeken. De corporaties schatten dat door deze maatregel de komende vijf jaar 30.000 woningen minder worden bijgebouwd. Het gaat daarbij ook om 18 duizend woningen die tussen de 650 en 750 euro zouden worden verhuurd. Alleen de huurwoningen boven de 750 euro per maand zijn dan nog over voor potentiële huurders met een inkomen boven de 33.000 euro. Maar wie maandelijks 1.800 tot 2.400 euro netto heeft te besteden, kan een dergelijke hap uit het inkomen natuurlijk niet missen. Wat rest is dan een koopwoning voor de modale inkomens Wie jaarlijks 33- tot 43 duizend euro verdient kan onder de officiële Nationale Hypotheek Garantie regels maximaal 155 duizend tot 200 duizend euro lenen. Juist die woningen worden weinig gebouwd en zijn te weinig beschikbaar in de huidige voorraad.

Tja en dan dreigt ook na 9 juni de hypotheek rente aftrek nog geheel of gedeeltelijk te worden afgeschaft. Voor mensen met een modaal inkomen en die nieuwkomer zijn op de woningmarkt, breken rampzalige tijden aan. Ik heb het in deze column verder maar niet over zaken die het vertrouwen in onze politici naar een steeds diepere afgrond laten afglijden.

Column artikelen