HomeNieuwsAlgemeen BestuurRaads- en debattrainingen.

Raads- en debattrainingen.

pasfotoirma
Irma Waarhuijs (foto) is een nieuwkomer in de Purmerendse politiek. Namens de Stadspartij is ze commissielid in de commissie Samenleving. De commissie die zich vooral met Sociale zaken, Welzijn en Onderwijs bezighoudt.
De afgelopen en komende weken vindt er een door de griffie verzorgd inwerkprogramma plaats.
Irma doet in het onderstaande stukje verslag van haar ervaringen tot nu toe daarmee.

‘De nieuwe raads-en commissieleden worden op uitstekende wijze voorbereid op hun raadswerkzaamheden. Zo waren er in de afgelopen weken diverse mensen uit onderdelen van het ambtelijk apparaat die zich aan ons hebben voorgesteld. En bovendien uitleg gaven over waar zij mee bezig zijn. Zo weten wij met wie we te maken hebben, wat ze doen, dus bij wie we voor vragen en hulp terecht kunnen.

Raads- en commissieleden kunnen en hoeven niet alles te weten, dat is gezien de hoeveelheid aan onderwerpen die in de gemeente spelen ook ondoenlijk. Ze kunnen altijd een beroep op de ambtenaren doen. Dat was de centrale boodschap!

10 Mei was de eerste vergader- en debattraining, verzorgt door het Nederlands debat instituut. Zeer interessant, en bovenal leerzaam. De meeste leden van de partijen in de raad waren aanwezig.
Ook de “oude rotten” in het vak, die dus al jaren in de raad zitten, zijn aanwezig. Je zou denken: ‘die weten alles toch al?’ Maar ook die ervaren raadsleden blijken zich niet te ‘oud’ te vinden om nog wat te leren en ook om hun ervaring met de nieuwkomers te willen delen.
Extra opvallend was daarom de afwezigheid van Leefbaar Purmerend en de SP. Geen commissielid, zelfs geen raadslid van die partijen was aanwezig! Gemakshalve  zou je kunnen denken die weten dus alles al.

Vooral het duidelijk en kort debatteren, de spreektijd goed en efficiënt gebruiken, stond centraal in de training. Je onvrede niet omzetten in een aanval naar anderen, dat was het leerstuk tijdens de training.
Hoe houden wij de sfeer tijdens de vergaderingen onderhoudend. En hoe kunnen wij het voor de toehoorders en de burgers thuis voor de televisie, het ook nog begrijpbaar houden.
Daarvoor moet je elkaar respecteren, leren kennen,  kort en bondig formuleren en natuurlijk ook de orde van de vergadering aanhouden.
Juist daarom is het van groot belang dat iedereen deze trainingen volgt. Jammer dat niet iedereen daaraan dus deelnam.
Op het belang van deelname door alle raads- en commissieleden heeft de griffie, die deze avonden uitstekend verzorgt en organiseert, juist aangedrongen.
Wij van de Stadspartij, en uiteraard de andere raads- commissieleden die er tot nu toe wel waren, zijn in ieder geval blij met dit initiatief van de griffie. Waarvoor dank.’

Algemeen Bestuur artikelen