HomeNieuwsAlgemeen BestuurProvinciebestuur overtrad eigen regels

Provinciebestuur overtrad eigen regels

geld (2).jpg
Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben de eigen financiële regels van de provincie overtreden. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een rapport van de provinciale onderzoekscommissie naar de verdwenen Noord-Hollandse miljoenen.

Het rapport is dinsdag overhandigd aan de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts. De provincie had 78 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki in IJsland en 20 miljoen bij het Duitse Lehman Bankhaus toen deze banken omvielen. De onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat de provincie tussen 1 april 2007 en 1 oktober 2008 ten onrechte geen actief risicomanagement heeft gevoerd. Bovendien was er onvoldoende grip op de schatkistbewaarder. Ook de motieven voor een lening van 50 miljoen euro zijn onduidelijk gebleken, zo vindt de commissie.

Inschattingsfouten

Volgens de commissie heeft de provincie vorig jaar inschattingsfouten gemaakt na signalen over ontwikkelingen op de geldmarkt en waren er gaten in de provinciale organisatie. Gedeputeerde Staten zeggen in een eerste reactie op het onderzoek dat de commissie niet aangeeft hoe het verlies van 78 miljoen euro bij Landsbanki voorkomen had kunnen worden bij strengere procedures.

 

Bron: rePublic

Algemeen Bestuur artikelen