HomeNieuwsAlgemeen BestuurPrimeur in Tilburg: inwoners bepalen zelf de WOZ waarde

Primeur in Tilburg: inwoners bepalen zelf de WOZ waarde

gemeenteinkomsten
De inwoners van Tilburg kunnen vanaf volgend jaar zelf via internet de WOZ-waarde van hun huis beïnvloeden. Tilburg heeft dat vrijdag bekendgemaakt na succesvolle afronding van een proef van 2 jaar. Tilburg was de eerste proefgemeente.

Aanpassen gegevens

Tilburgse huizenbezitters kunnen op internet zien hoe de WOZ-waarde van hun huis is opgebouwd. Ze kunnen bijvoorbeeld de inhoud, oppervlakte, bouwjaar, ligging en staat van het onderhoud aanpassen als die niet kloppen en eventueel andere vergelijkbare woningen kiezen. De gemeente constateert dat deelnemers aan de proef veel minder bezwaren indienen en dat scheelt geld. In heel Tilburg maakt jaarlijks 2,6 procent bezwaar tegen de bepaling van de WOZ-waarde. In de twee proefwijken was dat gedaald tot 1,2 en 1,3 procent.

Prachtige cijfers
Ruim 45 procent van de wijzigingsverzoeken werd toegewezen. De WOZ-waarde werd soms enkele procenten naar beneden maar soms ook naar boven aangepast. De invloed op de totale WOZ-waarde en belastinginkomsten was uiteindelijk klein: Tilburg krijgt maar 0,02 procent minder geld. ,,Dit zijn prachtige cijfers”, reageerde wethouder Erik de Ridder vrijdag. ,,We willen vooral laten zien hoe de WOZ-waarde van een huis is opgebouwd. Deelnemers vinden dat volgens de reacties erg prettig. Uiteraard vinden ze het ook fijn dat ze wijzigingen kunnen aanbrengen als bepaalde gegevens niet kloppen.”

Bron: Binnenlands bestuur 30-08-2013

Algemeen Bestuur artikelen