Prietpraat

prietpraat
Als succesvolle vrije jongen krijg ik vaak de kans om een breed publiek aangenaam bezig te houden met het presenteren van het één of ander flauwekul onderwerp.
Vroeger was dat nog wel eens zweten en zwoegen op ‘de kansel’ om de aandacht met anekdotes en getimede grapjes vast te houden. Maar je krijgt er handigheid in. Nu met power point wordt de meest onzinnige rotzooi, mits omlijst met boeiende plaatjes, goed verteerbaar. Ik kan wel verklappen dat ik als ‘erkend koude oorlogsveteraan’, veel heb gehad aan de lessen in het verleden over militaire voertuigen en objecten herkenning. Dia’s met daarop een spatbord, banden antennes, een stukje van een vliegtuig, de monding van een wapen enz., ik kende en herkende op een gegeven moment al het  vijandelijk maar ook vriendschappelijk wapentuig in een oogwenk.
Om de aandacht vast te houden van de ongedisciplineerde dienstplichtige militairen kwam er om de zoveel dia‘s, plotseling kort een dia met een compleet afwijkend plaatje. Meestal een schaars geklede vrouw. Ook die herkend je op een gegeven moment, zelfs aan een enkele blote teen. Maar al dit theater zorgde er wel voor dat de troep een halve dag ‘boeiend’ bezig kon worden gehouden. Een periodiek examen met als hoofdprijs een dag extra verlof deed de rest. Ik kan u verklappen dat ik veel extra verlof heb gehad, maar dit terzijde.

De financiële ruimte die ‘uurtje factuurtje biedt’ bepaalt hoe lang ik met plaatjes en een praatje bezig ben. Geef je me daarin de vrije hand dan ben ik net Fidel Castro en weet van geen ophouden Dat wordt bij het afrekenen nog wel eens schrikken. Toch word ik periodiek teruggevraagd, dus te duur en te dol maak ik het kennelijk toch niet.

Maar nu word ik toch voor een dilemma geplaatst. Ik heb een uitnodiging gekregen om een Pecha Kucha spreekbeurt te houden.

Eerst dacht ik dat het een grapje was om iets over een ‘pech keuken’ te gaan zeggen. Kookprogramma’s zijn momenteel big business. Mijn fantasie sloeg er al een beetje door op hol.
Dat was maar goed ook want kort daarna kwam ik erachter dat Pecha Kucha duidt op een spreekbeurt volgens strikte regels. Pecha Kucha is de aanduiding voor een spreekbeurt waarin twintig beelden, die elk twintig seconden mogen duren worden geprojecteerd. Omlijst met kletspraat van de spreker. De totale duur van zo’n spreekbeurt is dus 6 minuten en 40 seconden. En daar wordt strikt de hand aan gehouden. Doorgaans worden er 14 sprekers gevraagd voor een Pecha Kucha avond. Tot de echte spelregels hoort ook dat je van tevoren niet weet wie de andere sprekers zijn. Wel is er een centraal thema.

Het is sinds kort een hype, vooral in de creatieve vakgebieden zoals architectuur, fotografie, design, kunst en cultuur en wetenschap. Pecha Kucha, kwam ik achter, is het Japanse woord voor ‘blabla of prietpraat’. Geen wonder dus dat men mij heeft gevraagd.
De korte duur van de spreekbeurt is budgettair niet echt een uitdaging. Dus heb ik maar eens geïnformeerd wat de emolumenten zijn die er zoal aan vast zitten.
Dat bleek een voltreffer. Ik mag -als ik dat wil- drie dagen met partner in het oosten van het land komen verblijven in een eersteklas hotel. Alles volledig op kosten van de organisatoren. Die gaan er vanuit dat ik die dagen gebruik ter voorbereiding van de Pecha Kucha spreekbeurt.

ruudlubbersHet centrale thema van de avond is: welk kabinet zal er uiteindelijk worden gevormd.
Als u mijn columns leest dan weet u dat dit voor mij ‘appeltje, eitje’ is. Ik voorspel al sinds de dag na de verkiezingen dat het PVVD en CDA gaat worden. Ik heb er veel weddenschappen op lopen en die ga ik winnen vrees ik. Net zoals ik alle weddenschappen heb gewonnen over de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Die wedwinst verzacht het voetbalverlies behoorlijk, dat kan ik u verzekeren. Vreemd dat ik het niet meer voor elkaar krijg om, sinds dat Ruud Lubbers aantrad als ‘kabinetsmakelaar des konings’ nieuwe weddenschappen op PVVD en CDA af te sluiten.

Het gaat voor de vorm nog even duren. Uiteindelijk zal de lokroep om het ‘landsbelang’ de doorslag gaan geven. Alle stoere praatjes van vooral oud-politici die waarschuwen tegen de club van Geert, die ondertussen lekker doorstrooit met praatjes van nationalistische aard opgeleukt met een socialistisch sausje, moeten eerst nog wat aan kracht inboeten.
Er schuilt voor mijn weddenschappen maar één addertje onder het gras. Stel je voor dat die gladde Lubbers het voor elkaar krijgt dat Job Cohen in een kabinet VVD, CDA en PvdA minister president mag worden. Ook dat kan in het landsbelang de troef zijn die nog uitgespeeld gaat worden. Er is ook al weer een octopus gevonden die dit scenario voorspelt.

U merkt wel aan 20 seconden items, met plaatjes, voor prietpraat geen gebrek! Dat wordt dus drie dagen gratis vakantie op de Veluwe. Leve Pecha Kucha!

Column artikelen