HomeNieuwsColumnPositief denken is de remedie

Positief denken is de remedie

positivo
Zo, ik ben weer thuis. Buurman wordt hartelijk bedankt voor het waarnemen van de schrijverij.
De eerst vraag van buurman toen hij me zag was of ik hem wilde helpen met zijn goedkope maar kwalitatief hoogstaande bouwproject. In zijn column van de vorige week deed hij het idee erover het licht zien.
Een interessant verhaal, zeker levensvatbaar, maar de Purmerendse sores en mores kennende niet eenvoudig in praktijk te brengen. Gelukkig ken ik een vriendje van vroeger die toch niet veel te doen had, daarheen verwees ik hem. Buurman vond het jammer dat ik niet meedeed, maar na een bezoek aan vriendje liet hij me weten bijzonder tevreden te zijn.
Ben benieuwd of het bouwproject geschoeid op Duitse leest in Purmerend, op de Kop van West van de grond gaat komen.

Mijn vrienden in Den Haag zijn tevreden met mijn strategische en slimme bouwwerkje om hun bedrijf weer levensvatbaar te maken. Ze kunnen het verder zelf wel hebben ze me laten weten tijdens een copieus diner, dat tevens een afscheidsbijeenkomst was. Een forse bonus bovenop mijn meer dan vorstelijke vergoeding zorgde ervoor dat ik zingend naar huis reed. Geoefend had ik op het Koningslied van John Ewbank dat ik toch al voor de zekerheid uit het hoofd had geleerd. Niet in het openbaar uiteindelijk door ons gebruikt maar voor nu in de auto en onbespied een individuele sensatie.

De remedie was eenvoudig. Nadat ik intern alle neuzen van de managers weer één kant op had, liet ik instructies achter voor het verdere spel.
Naar buiten toe doen ze nu net alsof er spanningen zijn, vooral over ditjes en datjes. Dat leidt af. Buiten beeld houden zij natuurlijk de economische hervormingen en de verandering van de factor arbeid in hun zaak. Dat ze ondertussen ook de hand hebben weten te leggen op de pensioenpot van het bedrijf blijft helemaal onbekend. Zeker omdat ook de plaatselijke vakorganisaties zo druk zijn met zichzelf. Ook daar wordt intern alles anders georganiseerd en zijn er nu zelfs twee voorzitters met elkaar in competitie om de enige echte voorzitter te mogen zijn. Daar hebben we voorlopig geen last van. Maar dit terzijde.

Het hoofdkantoor van het vriendenbedrijf in Den Haag trekt zich steeds meer terug op export zaken en het maken van geld met geld. Ook dat is onderdeel van mijn advies.
Om het grote kapitaal te verkrijgen zijn steeds minder de andere productiefactoren: grondstoffen, arbeid en ondernemerschap nodig. Geld met geld maken net zoals men deed voor de tweede wereldoorlog.
De vooral financiële transitieproblemen die dat geeft worden op de filialen in de rest van het land afgewenteld. Ook daar in de rest van het land vindt zo een culturele en structurele  verandering plaats. De softe niet echt bestuurlijke managers weten er geen raad mee. De diehards zetten de situatie gewoon naar hun hand en weten de lasten handig door te schuiven naar hun afnemers. Concurrentie is er niet dus het gaat gewoon om wie met de handigste verkooppraatjes weet te scoren en te overleven.

Ik kan er verder in dit stadium niet veel meer over kwijt dan dat er een grote campagne om de mensen optimistischer te maken over de toekomst binnenkort zal worden gelanceerd. Hart van de campagne is dat de mensen zal worden voorgehouden dat veel Nederlanders niet echt vinden dat het ze slecht gaat. Echter dat ze wel vinden dat Nederland verder maar een soepzooitje is. Breed zullen de positieve kanten van Nederland en de economie daarom in een campagne worden uitgemeten. Als het ons lukt om dit geloof bij de mensen post te laten vatten dan gaat het meteen beter.
Dat is andere koek dan in de media de mensen aansporen om geld te laten rollen zoals premier Rutte onlangs deed.
Als de grote media bedrijven ook achter het positivisme gaan staan, en daar lijkt het op, dan is succes zeker verzekerd.

Ik sluit niet uit dat ik er al adviserend, schrijvend en spreekbeurten gevend extra aan ga verdienen. Tja zo kan het verkeren. Het zal duidelijk zijn dat ik alleen daarom al geen tijd kan verspillen aan buurman zijn locale bijdrage aan de verbetering van de stemming onder ons en zijn eigen economie. Maar ik denk daar heel positief over laat dat duidelijk zijn.

Column artikelen