HomeNieuwsColumnPolitiek toneelstuk

Politiek toneelstuk

jacobsevanes
Er staan er nog steeds veel te veel. Dat is mijn conclusie, nu ik net als Ariewim Boer de borden van de politieke partijen heb nagelopen. Ariewim had met toch wel een beetje nieuwsgierig gemaakt met zijn hartekreet. Maar eerlijk gezegd tel ik maar bij één partij nog teveel borden. Borden met VVDomme teksten zoals: ‘minder overlast dus meer handhaving’ of ‘Regel 1: minder regels’.  Vat u de tegenstelling in deze teksten?
De borden van deze partij staan ook op de merkwaardigste plekken. Met mijn marketing-oog zie ik dat het de beste plekken zijn. Maar waarom hebben al die andere partijen deze plekken ongemoeid gelaten? Waarom plaatsen andere partijen hun borden niet ook om bomen, ook om ANWB palen op kruisingen (rotondes zijn kruisingen) en waarom is er niet een woud van lichtkranten op stille plekjes langs drukke verkeerswegen?
Vorige week kondigde burgemeester Don Bijl strenge handhaving aan tegen overtreders van de regels. Misschien dat de VVD erop rekent dat hun burgemeester ( hij is ook van VVD huize) hen als hun natuurlijk bondgenoot ziet en een oogje dicht doet. Maar dat lijkt me toch stug.
Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat burgemeester Don Bijl maandag 1 maart een functioneringsgesprek heeft met de raad. Reken maar dat daar ook het boven de partijen staan van een burgemeester, zonder aanzien des persoons, aan de orde komt. Dus als de VVD borden de komende dagen nog blijven staan waar ze nu staan, dan mag het gewoon en hebben alle partijen er weer wat van geleerd. Dat zal vervolgens bij de volgende verkiezingen, gelet op dit leerproces, dus een nog vrolijker borden en lichtkranten beeld opleveren in Purmerend.

Terwijl horden landelijke politici van evenzovele landelijke partijen hun vriendjes bij landelijke en regionale radio en tv hebben ingeschakeld om de gemeenteraadsverkiezingen te kapen, is er ook een Taliban bom ontploft binnen ons kabinet.

De PvdA grijpt de Afghanistan kwestie aan om het CDA, met in het kielzog CU, eens even lekker op de kast te jagen.  Ik houd het erop dat de zoveelste PvdA truc is om veel publiciteit te genereren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo zag ik nu zelfs de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher in NOVA het Bos-PvdA standpunt verdedigen. ‘Wat doet die daar nu’, riep ik uit. ‘Ach ja gemeenteraadsverkiezingen hé’, zei mijn vrouw meewarig, ‘dan zijn alle reclame middelen geoorloofd dat weet je toch?’ Klaarwakker werd ik van die terloopse opmerking. Razendsnel doorzag ik het hele toneelstuk, althans dat denk ik.
De PvdA ziet overal op internet en in mediablaadjes enquêtes die suggereren dat de PvdA weer aan de winnende hand is. Des te stoerdere taal Wouter Bos uitslaat, des te meer stijgt de politieke barometer voor de PvdA, zo lees je in die stemmingmakerij.
Er zijn ondertussen echter door de regering zoveel impopulaire maatregelen te nemen, in verband met bezuinigingen, dat het na de landelijke reclame voor  de gemeenteraadsverkiezingen alleen maar slechter kan gaan. Slechter dan natuurlijk voor de regeringspartijen, dus trekt de PvdA zich ijlings terug uit dit kabinet. Zo de puinhoop achterlatend voor Balkenende en Rouvoet.
Het zal de zoveelste misrekening van de PvdA blijken te zijn. Daar helpt ook wisselen tussen Wouter Bos en Lodewijk Asscher niet meer aan. Asscher die vlucht uit Amsterdam voor de financiële debacles die daar onder zijn wethoudersbewind worden aangericht. Want ook in Amsterdam zijn er zeer onaangename bezuinigingen geïnventariseerd, die wachten op besluitneming door een partij die de Zwarte Piet rol wil gaan vervullen. Waar is het staatmanschap van PvdA mensen gebleven, denk ik meewarig terug aan vervlogen tijden.

De PvdA is er nog niet  achter dat al die amateur enquêtes in de media van nul en gener waarde zijn. Net als elk nieuwsmedia weersvoorspellingen in de rubrieken moet hebben, hebben ze nu ook allen een voortschrijdende verkiezingsenquête. Jan en alleman uit het hele land kan zo maar raak stemmen. Enquêtes van het niveau Jacobse en Van Es.
Uit balorigheid stem ik uit het hele land op allerlei willekeurige lokale partijen uitkomende in plaatsen waar ik toevallig langs kom. Ook sta ik bij Maurice de Hond, met het profiel van een werkloze allochtone jongere in zijn panel ingeboekt, en kan zo ook in zijn enquêtes meedoen. Als succesvolle jonge ondernemer, kwam ik niet in zijn panel. Van die categorie had hij er helaas genoeg vernam ik toen ik probeerde ‘eerlijk’ in te schrijven.

 Het is maar dat u het weet!

Column artikelen