HomeNieuwsColumnPolitiek en toerisme

Politiek en toerisme

bretonsplaatsje
Zou ik het mis hebben gehad bij de voorspelling in mijn vorige column? Is het mogelijk dat het CDA de samenwerking met PVV wil en zal blijven dwarszitten? Ik geloof het pas als de race is gelopen, de kaarten zijn geschud, de rook is opgetrokken.

Nu zou de samenwerking tussen VVD, PvdA en CDA het meest voor de hand liggen. Maar daartegen verzet Cohen zich weer. Bang als hij is dat hij in de mangel komt tussen de beide ‘socialisten vretende’ partijen.
Job Cohen is voor een samenwerkingsverband van vier partijen. Precies zoals informateur Rosenthal de moeite van het onderzoeken waard vindt.
Maar ik betwijfel of de VVD de combinatie met PvdA, D66 en GroenLinks wel echt ziet zitten. Het pure van de conservatieve rechts liberale politiek, die Mark Rutte succes bracht tijdens de verkiezingen, gaat er zo wel vanaf. Als ik dat zie dan ziet Rutte en achterban dat natuurlijk ook.
Ik voorspel dan ook dat na veel gesteggel uiteindelijk het CDA zich toch aansluit bij VVD en PVV.

Uit de media begrijp ik dat Mark Rutte en Geert Wilders het als oude VVD-wapenbroeders samen best zien zitten, alleen het CDA is nu nog even spelbreker. Wilders: “CDA blokkeert rechts kabinet”, is nu de publicitaire winst voor de PVV voorman. Het CDA hapt opvallens genoeg niet dus is het mij duidelijk dat Maxime Verhagen nu nog even de kat uit de boom wil kijken, de (linkse) honden ondertussen laat vechten om het been. Wilders mag ongestoord stoken om vervolgens goed getimed te beslissen met het oog op het landsbelang.
Het toneelstuk gaat een volgend bedrijf in, het betreft thans slechts een changement.

kostunrixOok gewoon op straat kun je vaak knappe staaltjes toneel waarnemen. Zo stond ik laats bij de visboer waar een vrouw wat zenuwachtig naar de baas van de winkel zocht.
Ik hoorde haar aan hem vragen of hij uit Volendam kwam; dat klopte! Haar werkelijke vraag aan hem betrof of hij een stukadoor kende. Ze had zich laten vertellen dat er in Volendam hele goede stukadoors zitten. De visboer ontpopte zich als een rasechte makelaar van Volendam’s roem. Hij noemde een handvol stukadoors op. ‘Ja maar het moet wel zwart’, ving ik nog net als de vervolgvraag van de vrouw op. Dat leidde tot enig gefluister en het overhandigen van een briefje met telefoonnummers. Dat komt wel goed dacht ik zo.

Laatst las ik in de krant een interessant stuk van Wouter Klootwijk, u weet wel van dat programma Keuringsdienst van Waarde. Wouter stelde dat je een rijk mens bent als je een zeer goede tot uitstekende visboer in je naaste omgeving hebt. Vis is gezond, voedzaam en lekker, maar moet vers zijn en er moet variatie in zitten. Nu, onze visboer voldoet ruimschoots aan het predicaat ‘uitstekend’.
Mocht ik weer eens een klusje hebben, dat ik zelf al doe-het-zelfend niet beheers, dan weet ik waar ik wezen moet voor raad en daad.

Misschien kunnen de Volendammers Purmerend ook eens helpen aan een goed recept om toeristen te trekken. Het toerisme wil bij ons maar niet van de grond komen. Ingezet wordt nu op tent, caravan of camper. Er wordt vanaf 24 juni een lang kampeerweekend als promotiemiddel ingezet. Het gehele weekend wordt de kampeerders alle ruimte geboden om Purmerend en de diverse feestelijkheden rond Reuring en Cityslam te ‘proeven’.

Tja denk ik dan lijkt het Purmerbos op de Volendamse dijk? Is Reuring te vergelijken met de Volendammer kermis? Kan het Purmerends Museum concurreren met de Volendamse muziekcultuur?
Eerlijk is eerlijk, het Purmerendse uitgaansgebied is groter dan dat van het Volendamse dijkje, er zijn in Purmerend meer horecagelegenheden. Maar het percentage PVV stemmers is in Volendam weer hoger net als het percentage CDA-ers, dat wel!

Column artikelen