Pesterij

afvalinzameling gaasterland (3).jpgOp de meest onverwachte plaatsen ontstaan de laatste tijd files in Purmerend. De Kriegerfile in ’t Stadje mijd ik, maar ook elders slaat het filespook nu toe.
Nog maar net ben ik gewend aan de afsluiting van de Kooimanweg en deed ik de (her)ontdekking van een sluipweg door Overwhere-Zuid, viel er een boom op de bovenleiding van het spoor. Heel Overwhere één grote file. Toen bleek het ook nog eens nodig om de Stadsverwarming in een nieuwbouwwijkje aan te legen. Gevolg: Wagenweg en verlengde Kooimanweg gesperd!

Op mijn sluipweg door Wheermolen kwam ik weer in een andere file terecht. Die bleek niet het gevolg van een weg opbreking of een ongeval. Nee, dit is een mobiele file die permanent door Purmerend trekt. Wat bleek namelijk, het nieuwe vuilophaalsysteem voor de laagbouw, waarmee wethouder Krieger en op de Stadspartij na alle ander partijen de burger thans pesten, heeft ook een funeste uitwerking op de verkeersdoorstroming.

De vuilniswagen kruipt al bakkenlegend door de wijk. Gebeurde dat vroeger met veel beschikbare handen in een oogwenk, nu lijkt het wel of we met Poolse arbeid te maken hebben. In theorie en dus op reclamefilmpjes van de gemeente wordt de indruk gewekt dat de vuilniswagen, mechanisch, bijna zonder handkracht, de bakken oppakt en leegt. Niets blijkt minder waar. Vrijwel alle bakken moeten met handkracht één voor één in positie gebracht worden alvorens de grijper de bakken kan pakken. Het later erbij gesleepte argument van wethouder Krieger dat het nieuwe systeem ook beter zou zijn voor de arbeidsomstandigheden van de vuilophalers geldt dus zeker niet voor die ene vuilnisman die de bakken in positie moeten sleuren. Maar eerlijk is eerlijk, het is er nu nog maar één die zijn krachten op het vuilophalen breekt. De verwensingen van de toekijkende burgers op het systeem als zodanig en de in de file wachtende automobilisten zijn wel nieuw en is de bonus voor de vuilophalers.

ondergonds.jpgNu lees ik dat ook de cocons voor de flats snel onder de grond zullen worden gestopt. Het nieuwe ondergrondse systeem kent straks zelfs een slot op de instortopening, dit om afvaltoerisme te voorkomen. Uit betrouwbare bron weet ik dat net als bij de clusterplaatsen voor de bakken er ook nu diverse aan de burger beloofde plaatsen voor de ondergrondse containers op een andere plaats komen dan de burgers ze verwachten.
De eerste klachten van oplettende burgers zijn er al. Wacht maar tot iedereen dit nieuwe pesterijtje gaat merken. Een ander pesterij is natuurlijk de met een elektronische slot afgesloten afstort opening. Dat is vragen om moeilijkheden. Pasje vergeten, pasje kwijt, geen pasje hup kwak die afval maar naast de opening, dat zal straks de praktijk zijn. Je zal maar in de buurt van zo’n openbare vuilstort wonen.

Toevallig weet ik dat ook op dit punt de Stadspartij hiervoor heeft gewaarschuwd en daarom tegen dat elektronische slot was. Wederom was de Stadspartij de roepende in de woestijn. Ook in dit geval zal de praktijk het gelijk van de Stadspartij helaas weer moeten gaan bewijzen.

wethouder hans krieger (klein).jpgWethouder Krieger (VVD, foto) is de verantwoordelijk figuur voor al deze pesterij met vuilnis. De meerderheid van de raad steunde hem bij al die plannen dus wie verwijt hem nu wat? Ja, dat zijn communicatie naar de burgers niet goed was, daar wordt hij op 29 oktober door enige partijen op aangesproken. Dat de gemeenteraad tot bezinning zal komen en de eerdere mening en voorstellen van de Stadspartij om goed beleid vast te stellen en goed uit te voeren alsnog zal volgen, lijkt bij de meeste  raadsleden tot de onmogelijkheden te behoren.

Gelukkig zijn er binnenkort verkiezingen. Dé kans om terug te pesten naar die partijen en raadsleden als ze zich straks op straat aan u presenteren. Zet uw vuilnisbakken en zakken bij hun stalletjes neer. Bordje erbij met de kreet erop: ‘vuilnisman kunnen deze bakken en zakken ook weg!’

Column artikelen