HomeNieuwsColumnPerformance

Performance

coverhansteeuwen

Afgelopen week was het weer stampvoetenweek. Enkele politici probeerden elkaar, zoals gebruikelijk, niet te overtuigen van hun gelijk, maar hun gelijk te halen. Alle middelen zijn daarbij, naar goed Haags voorbeeld, geoorloofd. Zuchten, steunen, hijgen, openlijk aan haat grenzend wantrouwen tonen, emoties tenenkrommend bespelen.  Als er tv bij is of veel publiek, dan is het gebruikelijk om er nog een schepje bovenop te doen. Met het genoegen van iemand die een voorstelling van Hans Teeuwen gaat bijwonen zag ik al deze ‘performances’ in de vergadering op 22 september jl. van de commissie Algemene Zaken in Purmerend.

De kwestie rond de asbest op twee basisscholen wordt door de SP uitgemolken alsof het een nucleaire ramp is. En dat is het op het Purmerendse niveau natuurlijk ook. Dunnetjes doet D66 met de SP mee. Het college van B&W heeft al lang door dat de asbestsaneerder slecht werk heeft geleverd, dat naar nu blijkt ook nog eens overgedaan moet worden. Een gerenommeerd onderzoeksbureau moet dan ook de oorzaak en schuldvraag van deze kwestie nog eens blootleggen. De politie doet onderzoek naar eventuele strafbare handelingen.

Al dit onderzoek is SP en D66 niet genoeg. Deze partijen willen zonder deskundige onderzoekskennis nu al ‘koppen zien rollen’. Althans dat stralen ze uit. Aanvankelijk wilden andere partijen hier nog verstandige tegenwerpingen op maken, maar dat is teveel gevraagd van SP en D66. Hun geduld is op. Nog eerder dan dat de asbestkwestie ontstond, lijkt wel. Om de gemoederen te bedaren heeft de SP ook nog alle bosjes, sloppen en stegen afgespeurd naar vezeltjes asbest. Alles wat asbest was of daarop leek werd verzameld in een zakje en op een goed bezochte bijeenkomst in P3 ‘ter geruststelling’ aan het volk getoond. ‘Kijk eens burgers, hoe goed wij met uw welzijn bezig zijn en dit college er een potje van maakt’, was daarbij de emotionele boodschap.

In de vergadering van de commissie Algemene Zaken stelden de andere partijen SP en D66 ‘kalt’ zoals dat zo mooi heet. Dat deed zichtbaar de bloeddruk van mevrouw Sacco (SP) en de heer Sampimon (D66) niet goed. Je zag aan mevrouw Sacco dat ze nu pas echt los zal gaan. De show krijgt dus zeker nog een opwindend en onderhoudend vervolg. Asbest en spelen zijn nu even leuker dan dat geleuter over lastenverzwaringen en Grieks faillissement. Dat is overigens ook maar een mening, maar dit terzijde.

Terwijl de blonde Haagse hofnar een hele club met keurige heren met elkaar bezighield, las ik het voorstel van SP’er Harry van Bommel en Mariko Peters van GroenLinks. Harry en Mariko ontdekten zwarte slaven op de Gouden Koets. Dat paneel herinnert aan zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis dus moet van hen de witkwast eroverheen.

Nu zijn die zwarte mensen die zijn afgebeeld Javanen, die terugvoeren op ons koloniale Nederlands Indië-verleden. Multatuli schreef daar indringend over en onze Koning Willem I buitte ten eigen bate de bevolking uit. Hij werd er destijds één van de rijkste mensen ter wereld door. Zijn erfgenamen rijden nu in deze koets door Den Haag. Geschiedenis levend uitgebeeld dus. Net als al die gebouwen en beelden die trots onze Gouden Eeuw omlijsten. Aan die rijkdom ligt menig, naar de maatstaven van nu, criminele handeling aan de basis. Trots wordt vaak verwezen naar de VOC maar ook wel naar de WIC. Feitelijk waren dat organisaties die je nu als maffioos zou bestempelen. Het beeld van J.P. Coen dat in Hoorn onlangs van zijn sokkel viel is daar ook zo’n voorbeeld van. De volkerenmoord die Coen in het voormalige Nederlands Indië pleegde werd later tijdens de zogenaamde politionele acties (Rawagede) nog eens dunnetjes overgedaan.

De goede kanten van onze historie werden op de basisschool vroeger breed uitgemeten. Zo appelerend aan de trots op ons grote koninkrijk. Tja, daar kijk ik nu heel anders naar. Die geschiedenislessen doe ik nu over. Dankbaar gebruik makend van al het ‘moois’ dat uit vervlogen tijden in trots en prots er nog zichtbaar van is. Het Nationaal Historisch Museum is niet doodbezuinigd, maar om ons heen en niet te vangen in één gebouw dat is me wel duidelijk. Net als politici met een performance die aanspreekt.

Column artikelen