HomeNieuwsColumnPaul de Octopus

Paul de Octopus

pauldeoctopus
Op het moment dat ik deze column schrijf moet de finale tussen Spanje en Nederland nog gespeeld worden. Ik laat die gebeurtenis dus maar even voorbijgaan. Of we nu verliezen of winnen, het overgrote deel van het Nederlandse volk heeft laten zien waar de Hollandse nuchterheid voor staat als de media op ze wordt losgelaten. Bovenbdien dat er nog geld genoeg zit onder het volk om te verspillen aan de oranjegekte. 
Verliezen kunnen we overigens niet als we Paul de Octopus moeten geloven.
Het ongewervelde orakel heeft tot nu toe alle uitslagen van de Duitse Mannschaft goed voorspeld. Het bovennatuurlijke voorspellingsvermogen van het dier duidt nu een Nederlandse overwinning aan, schrijft De Telegraaf. Maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat De Telegraaf het niet zo nauw heeft genomen met de journalistieke juistheid bij het plaatsen van dit bericht. Dus volgde er een rectificatie. En nu wees Paul de Spanjaarden als winnaar aan. Waar de gekte allemaal niet toe leidt.
De komende week zal alles wel duidelijk zijn geworden.

Voetbal kan me overigens steeds minder bekoren sinds het lelijke resultaatvoetbal en het unfair play bij dit balspelletje de overhand heeft gekregen. Wij spelen nu Duits hoor je steeds weer, terwijl de Duitsers juist ouderwets sprankelend Hollands voetbal zijn gaan spelen.
Ik ben ondertussen steeds meer supporter van het wielrennen geworden.
De heroïek van de wielerartiesten spreekt zeer tot de verbeelding. En aangezien artiesten op het toneel erg worden gewaardeerd als ze liederlijk gedrag vertonen en onder de drugs zitten, stoor ik me er ook niet aan dat de artiesten op de fiets naar die kant opschuiven.
Dus die dopingverhalen en zo’n ruziepartij tussen Landis en Armstrong, horen er gewoon bij. Die maken het pas tot een waar spektakel waarnaar je zonder al te veel chauvinisme en opgefoktheid kunt blijven kijken. Uiteraard vergoedt het idyllische landschap waarlangs de wielerkaravaan haar spoor trekt en de wijze waarop dat in beeld wordt gebracht ook veel.
De komende weken is het verder ongestoord genieten van de Tour de France en in het najaar de ronde van Spanje.

In Purmerend is het op sportief gebied zuchten geblazen.
De Sportraad die zoveel nuttig werk doet voor de lokale sportclubs wordt fors gekort. Ik lees dat de Stadspartij er gelukkig voor heeft weten te zorgen dat de Sportraad nog even kan blijven voortbestaan. En ik lees verder in een bericht van de Sportraad dat het college direct en indirect ook zwaar verder bezuinigt op sport en dat daardoor de lasten van de sportclubs fors toenemen.
Voor de buitensportverenigingen betekent dat voor volgend jaar een verhoging van de huur van de accommodaties van gemiddeld 19 procent. Dat gaan de leden dus merken in hun portemonnee door de onvermijdelijke contributieverhogingen. Allemaal ergens stilzwijgend bedisseld stelt de sportraad, buiten kennis en medeweten van de gemeenteraad om.

monakeijzerWaar de Sportraad zich dan ook vooral over opwindt is dat sportwethouder Mona Keijzer (foto) kritische brieven hierover niet ter kennis heef gebracht aan de Gemeenteraad.
Uit betrouwbare bron heb ik al vernomen dat haar dit zeker mag worden aangerekend, dus dit muisje zal nog wel een staartje krijgen tijdens of na de vakantie.

En ik durf nu al te voorspellen dat de bouw van de multi-functionele sporthal verder zal worden uitgesteld. Ik houd er zelfs rekening mee dat van uitstel afstel gaat komen.
Het financiële gat van Purmerend zuigt alle reserves en voorzingen die niet rotsvast zitten leeg.
Het zal nog even duren, maar ik voorspel ook dat de gemeenteraadsleden uiteindelijk zullen beseffen dat het leeghalen van alle potjes om een lastenverhoging voor de burgers te vermijden, tot een kaalslag van de leefbaarheid in Purmerend zal leiden.
Al eerder liet de voorzitter van de Onernemers Federatie, Dick Rijser, zich ontvallen dat de lokale belastingdruk voor ondernemers in Purmerend laag is. Ik durf de stelling aan dat hetzelfde geldt voor de lokale belastingdruk voor de inwoners. Maar politiek gezien is dat natuurlijk geen populaire boodschap.
Dus voorspel ik u dat die boodschap binnenkort populair gemaakt zal gaan worden.
Zeg niet dat zoiets niet gaat lukken. Als de media de Hollandse nuchterheid met een balspelletje zo overhoop kunnen halen en de spilzucht tot ziekelijke proporties kunen aanwakkeren, dan moet het uit de zak praten van enige tientjes per jaar toch ‘peanuts’ zijn.
Om dat te voorspellen heb ik niet Paul de Octopus nodig.

Column artikelen