HomeNieuwsColumnOuderwets Sinterklaasfeest

Ouderwets Sinterklaasfeest

wittepiet
Buurman stormt de kamer in.  ‘Heb je het gehoord Meander Sinterklaas wenst een ouderwetse feest. Aan de vooravond van de uitspraak van de Raad van State over het toelaten van Zwarte Pieten in Amsterdam liet hij dat op TV weten. Het was nog Sint Maarten ook dus een ouderwets zalig avondje.  Reken maar dat Sinterklaas met zijn verjaardagswens  indruk heeft gemaakt op de rechters bij de Raad van State.

Geboeid luister ik naar de enthousiaste woorden van buurman. Dat een ouderwets kinderfeest zoveel bij hem losmaakt, het betekent dat het Sinterklaasfeest bij hem als kind diep geworteld moet zijn geraakt. Niets lijkt overigens de meerderheid in het land in deze periode meer te beroeren dan de – als ware het een terroristische aanslag op- ons kinderfeest.
Bijna een miljoen mensen zaten voor de buis om te zien wat de echte Sinterklaas er onderweg naar Nederland zelf van zou zeggen. Buurman dus ook blijkens zijn feeststemming.

‘Je zal zien Meander de chocolade Zwarte Pieten zullen straks de supermarkt weer uitpuilen. Het aanbod was tot nu toe karigjes maar nu zullen ze weer durven’.
Gefascineerd kijk ik naar de blosjes van opwinding op zijn wangen.
Dat een door zotten bedreigd  toneelstukje voor kinderen zoveel kan losmaken. Zelfs het statige Rijksmuseum is door de Zwarte Pieten rage besmet geraakt. De geboorte van Zwarte Piet wordt er in een tentoonstelling belicht. Het tv programma  Andere tijden sleept er zelfs Sjors&Sjimmie bij.  En, zo bedenk ik spontaan, nu net heeft de PvdA een ‘straatplicht’ ingevoerd voor actieve politici op alle niveaus. Als sociale Pieten moeten ze langs de deuren, pleinen en straten. Het moet weer een ouderwetse partij worden, terug naar de dagen waarin de PvdA nog geen volkspartij zonder volk dreigde te worden. Maar ik dwaal af.

‘Zeg buurman wat versta jij eigenlijk onder  een ouderwets Sinterklaasfeest’, vraag ik als buurman wat bedaard is.
‘Is dat het uitdelen van zelfgemaakt speelgoed of surprises met flauwe cadeautjes erin verstopt. Komen de buurman en de zwart geschminkte buurvrouw op bezoek en worden de kinderen zo de stuipen op het lijf gejaagd?
Schaf jij ook weer voor die speciale avond een nep  kolenkachel van Blokker aan om de schoen van jou en mevrouw Meander er in de avonden naar het goedheilig avondje toe bij te kunnen zetten?
Zoals ook jou  bekend blijkt uit onderzoek dat  veel ouderen hun jeugd namelijk ook naspelen. In menig huishouden worden lootjes getrokken die op een gezellige uitdeelavond begin december, de vijfde lukt niet altijd, in gevraagde cadeautjes uitmonden.

Ik weet als kind nog die keer dat  bij ons op de deur werd gebonsd en er handen met antraciet (fossiele kolensoort dobbelsteenformaat) de kamer in werden gesmeten. Zwarte Piet stond in het donker gangportaal en dacht dat hij uit de speciaal voor hem neergezette zak met pepernoten stond te strooien. Hij stond echter handjes kolen uit de kolenzak naar binnen te werpen. Het gebrul uit de kamer beschouwde hij als bijval voor zijn geworpen snoepwaterval. Toen de zak leeg was en de kamer net zo zwart was als Piet zelf kwam hij erachter welk een verwoesting hij had aangericht. Kijk buurman dat was nog eens een gezellige ouderwetse Sinterklaasavond.’

Buurman zijn glimlach wordt nog groter. Hij herinnert zich de Zwarte Pieten die in de aankomstoptocht op het Leidseplein het Hirsch gebouw (nu Apple) met blote handen beklommen.
’Nu ik er aan denk Meander herinner ik me ook ineens die Witte Piet die het paard van Sinterklaas vasthield, dat vond ik als kind toch zo’n raar gezicht. Daar moet ik net als jij die feestelijke tik voor een echt ouderwets Sinterklaas en Zwarte Pietfeest van hebben overgehouden.
Tussen haakjes buurman  ik heb nog een uitstekende fles Bischopswijn staan, tijd voor een feestje!’

Column artikelen