HomeNieuwsColumnOud nieuws opgepiept

Oud nieuws opgepiept

drmaatsbank
Ha, oud nieuws wordt ineens weer nieuw leven ingeblazen. Net als oud brood opgepiept zal ik maar zeggen. Ik doel hier natuurlijk op de plaatsing van de Mart Stambank aan de achterzijde van het stadhuis. Nog voor Stadspartij wethouder Roald Helm was aangetreden erfde hij de plaatsing van dit bankje van de toenmalige verantwoordelijke wethouder Mona Keijzer. Ik heb zo het donkerbruin vermoeden dat de heer Helm direct doorhad dat dit geen eenvoudig overnameklusje zou worden.

Toen hij als wethouder de uitvoering van de plaatsing van het bankje ter hand nam bleek de buurt tegen. Dit uit angst dat het een jongeren hangplek zou worden. Uiteraard bemoeiden zich al snel een aantal politieke partijen met dit onderwerp. Aangesproken door de buurtbewoners die zich door de plaatsing van het bankje ernstig bedreigd voelden in hun leefbaarheid. Ook werden raadsleden ineens gewaar dat dit bankje wel € 27.000,- euro ging kosten. Het duurde even maar toen werd duidelijk dat het bankje al bestond zodat besparen op de bouwkosten niet meer mogelijk was. Bovendien betrof het de replica van een historisch cultureel kunstwerk en daar heeft Purmerend niet zo veel van. In het najaar van 2010 werd een andere plek gevonden, aan de achterzijde van het stadhuis. Maar het duurde nog tot de lente van 2011 voordat de bank werd geplaatst. Ruim een jaar dus nadat Wethouder Helm het bestaan van het bankje gewaar werd!

Op de één of andere manier is er bij de media net komkommertijd ontstaan en daardoor komt het bankje weer in het nieuws. Nu worden de kosten van het monumentale bankje, bijna  € 30.000,-, op stemmingmakende wijze opnieuw in het nieuws gebracht. Op zodanige wijze dat vele burgers de indruk krijgen dat het iets nieuws betreft. De enorme uitgave voor het replica bankje worden als geldverspilling in deze tijden van:  ‘bezuinigen, bezuinigen tot je erbij neervalt’ gehekeld. Nergens wordt de historie van de plaatsing van deze kopie van de Mart Stambank in zijn historische context geplaatst. Op het vrije digitale kanaal ‘Dumpen Maar’ wordt pijnlijk duidelijk gemaakt hoe simpel het is om een integer initiatief voor een cultureel historisch kunstwerk, op bijna criminaliseerde wijze aan de kaak te stellen. Schokkend is ook de  wijze waarop de gemeente zelf al voorlichtend de ellende alleen maar verder over zich heentrekt. Ik vrees dat wethouder Helm voorlopig alle lust vergaat als iemand bij hem komt met een initiatief om Purmerend met kunstwerk te verfraaien en te verblijden.

Ook zag ik in de categorie oud nieuws is nieuw nieuws in de laatste raadsvergadering hoe de CDA fractie nog eens verhaal haalde bij wethouder Daan over de openstelling van vijf supermarkten op zondag. Het CDA ziet dit als een aanval op de zondagsrust en vindt dat de besluitneming hierover enige weken terug toch wel erg slordig plaatsvond. Wat dat laatste betreft heeft het CDA gelijk, de CDA fractie kwam er alleen een beetje laat achter. Wethouder Berent Daan kwam er wellicht daarom met een openbare boetedoening vanaf. Alles blijft ondertussen ook zoals het is! Onlangs was ik in het zuidelijk deel van Limburg voor een uitgebreid werkbezoek. Ik zou het weekend daar ook blijven en bereidde mij al voor op een goddelijke rustdag op zondag. Kortom hoe zou ik die dag de verveling te lijf gaan.

In het nog zeer katholieke Limburgse land bleek dit tot mijn niet geringe verbazing geen enkel punt. Alle winkels van betekenis waren op zondag open. Alle supermarkten op zondag vaak tot wel 20.00 uur. Laat de echte CDA dus maar opstaan. Is dat die in Limburg, die heel zuiver liberaal katholiek de winkeldeuren op zondag wijd openzet of is het de zuiver Calvinistische tak, die bij ons zich met hand en tand tegen een liberalere winkelopenstelling verzet?

 Terug in Purmerend stuitte ik op de jaarlijkse files door de kermis die met onnaspeurlijk bestuurlijk vernuft op een belangrijke doorgaande weg is gesitueerd. Vele Purmerenders denken dat deze kermis voor de stad veel geld in het laadje brengt. Niets is minder waar. Alle verkeersmaatregelen zorgen juist voor een verlies, maar dit terzijde. Tanken bij mijn favoriete pomp op de Wagenweg bleek, van één kant aanrijdend onmogelijk gemaakt en van de andere kant ondoenlijk door de verkeerschaos. Misschien trof ik het op dat moment slecht. Voorlopig zullen Zuidewind, Deen, Leen Bakker, Kwantum ja zelfs Piet Kerkhof het echter zonder mij moeten doen. En daarna? Daarna gaan de rest van de doorgaande wegen op de schop. U bent gewaarschuwd of bent u dat pas net als ik als je verbaasd vaststaat en je afvraagt aan wie heb ik dat te danken? Ben ik nu zo stom of….?

 

Reageer op dit artikel

Volg ons ook op Twitter, via: @Stadspartij

Column artikelen