HomeNieuwsColumnOpoeâ??s wijsheden

Opoeâ??s wijsheden

zendmast.jpg
Opoe ging nooit onder een lamp staan of zitten waar geen bolletje inzat.
Vanuit de lege fitting zou dan namelijk elektriciteit op haar hoofd kunnen druppelen, dat was haar vaste overtuiging. Geen mens, ook niet haar kleinzoon met zijn eerste elektriciteitsdiploma op zak, die haar daar vanaf bracht.
Aan dit verhaal moet ik steeds denken als ik de commotie lees die de komst van zendmasten teweeg brengt.
De plannen om een zendmast neer te zetten bij de basisschool Het Baken en De Delta in de Purmer- Zuid zorgen dan ook voor de te verwachten onrust in de buurt.

Ouders zijn bang dat de straling, veroorzaakt door het mobiele telefoonverkeer, schadelijk is voor hun schoolgaande kinderen. Een in allerijl opgericht actiecomité trekt ertegen ten strijde.
Het betreft een UMTS zendmast, de krachtigere opvolger van de GSM zendmast.

Tegenstrijdige deskundigen rapporten worden erbij gesleept om het gelijk of het ongelijk te bevestigen.
Een TNO rapport sloot in het verleden de mogelijkheid van gezondheidsschade niet uit. Een beter wetenschappelijk rapport van het Zwitserse onderzoeksconsortium, uitgevoerd in opdracht van de Forschungsstiftung Mobilkommunikation uit Zürich, sloot gezondheidsschade weer wel uit.
Maar weer later kwam ook daarop kritiek.
Het onderzoek zou net als het TNO onderzoek niet goed genoeg zijn.
Daarom heeft de overheid, het onderzoeksprogramma elektromagnetische velden en gezondheid opgezet.
Dit programma wordt gecoördineerd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) en ontving begin februari een subsidie van maar liefst 16,6 miljoen euro. Vijf onderzoeksprojecten zijn al goedgekeurd en zullen de komende acht jaar worden uitgevoerd. Of we in 2016 een definitief antwoord krijgen op de vraag of GSM straling schadelijk is voor de gezondheid zal nog moeten blijken.

goudse kazen.jpgVoor de komende jaren kunnen we ons in ieder geval voorbereiden op nog veel meer voer voor zendmasten oproer.
Zo moest de mobiele eenheid onlangs een eind maken aan de urenlange blokkade bij een omstreden UMTS-mast in Haaksbergen. Omwonenden probeerden de installatie van de antenne op de zendmast te voorkomen. In Gouda kwam er een volksoproer tot stand. Niet in het minst vanwege het ‘broodje aap’ verhaal dat UMTS straling een Goudse kaas zou hebben doen smelten.

Ondertussen is er wel stilzwijgend een groot nationaal testprogramma aan de gang.
DECT huistelefoons, mobiele telefoons, PC router met zender, radio en tv en zelfs de MRI scan werken met elektromagnetische velden. Iedereen heeft wel iets dergelijks in gebruik, ouders geven grif mobiele telefoontjes aan de kinderen, spelcomputers zijn een ware hype geworden.
En het belangrijkste praktijkresultaat is er al. Er blijkt niemand van omver te vallen.
Dat gebeurt nog steeds wel bij zeer gevoelige mensen die in de buurt van GSM/UMTS zendmasten wonen. Zelfs als deze masten stilzwijgend zijn uitgezet levert de enkele aanwezigheid van de kale masten gezondheidsklachten op. Een raadselachtig verschijnsel dat zeker nog vele onderzoeken zal uitlokken.

Wat natuurlijk de twijfel extra aanwakkert is de onvoorwaardelijke steun die de Socialistische Partij aan de tegenstanders van de komst van zendmasten geeft. Zo ook in de Purmer-Zud.
Het ‘wetenschappelijk bureau’ van deze partij hanteert de omgekeerde bewijslast. Zolang er niet onomstotelijk is vastgesteld dat zendmasten onschadelijk zijn, dan zijn ze schadelijk. Dat oude achterhaalde onderzoeken de twijfel moeten bevestigen doet niet ter zake. Voor de SP heiligt in dit verband het doel: ‘laat alle mensen tot onze partij komen’ de middelen.
Ik ben dat als bewonderaar van populistische volkspartijen van harte met ze eens.
Net als met veel andere behartenswaardige zaken die mensen zichzelf als wijsheden inprenten en het leven zou boeiend maken: de aarde is plat, de aarde is het middelpunt van het universum, heksen moeten worden verbrand, Elvis leeft nog, Jomanda is een genezend medium, homeopathie werkt, hoefijzers brengen geluk, niet onder een ladder doorlopen, vrijdag de 13e, knoflook tegen vampiers, RSI komt door werken met de PC, enz.

capricorn.jpgOok Opoe had nog zo’n voor haar vaststaande mening. "Mensen zijn nooit op de maan geweest. Allemaal toneel",  liet ze vaak weten. "Het is opgenomen op het Kartuizerkerkhof (nu Noorderspeeltuin) of zoiets".
In de film Capricorn One wordt een als echt in elkaar gezette scène van een landing op Mars getoond.
Vlak voor het opstijgen gaat er iets mis, de astronauten worden uit de capsule getrokken en de raket vertrekt onbemand naar Mars. De fout blijkt bij de NASA te liggen en de verantwoordelijke wil hoe dat ook voorkomen dat deze mislukking in de publiciteit komt. Hij haalt de mannen over om een landing op Mars in scène te zetten. Terwijl de hele wereld vol bewondering kijkt naar de mannen op Mars, zijn ze in werkelijkheid op een vliegbasis midden in de woestijn.

De twijfels van Opoe over de maanlanding waren dus zeker terecht. Jammer dat ik haar over de zendmasten niet meer kan raadplegen.

Column artikelen