Onbedoeld

aapjes.jpg
Het is die Rikus Spithorst toch maar gelukt om volop in het nieuws te komen. In zijn column onder het pseudoniem Driek Oploper, stak hij de draak met Femke Halsema. Femke Halsema had Wijnand Duyvendak in bescherming genomen nadat bekend was gemaakt (door nota bene Wijnand zelf) dat hij in het verleden, in het belang van de klassenstrijd, ‘criminele’ handelingen had verricht. Femke noemde hem nu ondanks zijn verleden een ‘buitengewoon integer persoon’. Hoe Rikus Spithorst alias Driek Oploper deze uitspraak van Femke Halsema de grond in boorde, kunt u zelf het beste nog even snel in zijn column lezen. Deze column is nog tot 28 augustus zichtbaar.

Ondertussen zijn de te verwachten verkoopcijfers van het boekje van Wijnand Duyvendak natuurlijk fenomenaal. De uitgekiende marketing van Wijnand staat daar borg voor. Op dat commerciële gebied heeft die ouwe actievoerder veel bijgeleerd. Ik kan het niet waarmaken maar ik denk dat hij een win-win situatie heeft gemaakt van een soort chantagemogelijkheid met zijn dubieuze actieverleden. Die dreiging moet hem zwaar op zijn maag hebben gelegen, zodat hij waarschijnlijk besloot het van zich af te schrijven. Daarnaast er nog munt uit te slaan ook. Wijnand creëerde met het oog op de publiciteit voor zijn boekje enige weken voor publicatie daarom ook de affaire Duyvendak. Hij kreeg de wind mee door de journalistieke zomerstilte, en het opgeklopte zondagsschoolachtig reageren vanuit GroenLinks. Die daarmee ook en passant de historische grondslagen van deze partij publiekelijk afzworen. Wijnand zag dit allemaal zichtbaar goed gemutst aan, de verkoop van zijn boek kon niet meer stuk, althans dat dacht hij.

spithorst.jpgMaar daar was Driek Oploper (foto), deze columnist gooide in die marketingstrategie van Duyvendak – onbedoeld-  roet in het eten. Hij ‘den Driek’ -Rikus Spithorst-  creëerde zijn eigen affaire. De Amsterdamse PvdA gooide Rikus als column schrijver er meteen uit. Daar zijn na Rob Oudkerk nu echt de fatsoensrakkers de baas. Even later deed Michael van de Vlis als voorzitter van ROVER (mooie naam in dit verband) dat ook. Van de Vlis vond dat Rikus niet genoeg publiekelijk door het stof ging om zich bij Femke Halsema te verontschuldigen voor zijn in een onbesuisde bui geschreven column. Waar rook is, is vuur. Waarschijnlijk wilde Van der Vlis toch al van zijn populaire ROVER woordvoerder af. Nog langer de onzichtbare voorzitter zijn, in de schaduw van Rikus Spithorst, is niet iets wat een voormalig PvdA politicus echt ambieert, veronderstel ik. En zo verbonden bijna alles en iedereen, die zich voorheen juist met confrontatie politiek bezig hielden, zich in het neerknuppelen van ‘hofnar Spithorst’.

duyvendakgetaart.jpgOndertussen zag Wijnand dit tandenknarsend aan, want de presentatie van zijn boek dreigde door de affaire Spithorst uit het nieuws te geraken. Persoonlijk was ik de presentatie van het boek van Duyvendak zelfs al vergeten. Maar daar was gelukkig weer zo’n ouderwetse, ditmaal ultra-rechtse naar men zegt,  taartengooier. Het zou me niet verbazen als die ultra-rechtse taartengooier straks een ook bekeerde oud kameraad van Wijnand Duyvendak (foto) blijkt te zijn. Met de publiciteitstunt van deze ‘spijtoptant’ – onbedoeld- Wijnand toch weer helpend aan de fikse bonus uit de verkoopresultaten van zijn boekje.

 

Nu maar wachten op de memoires van de volgende politicus die met zijn dubieuze actieverleden uit de kast komt.
Jammer dat ik geen politieke ambities had en heb, want dan zou ik heel veel kunnen vertellen en er nog een flinke duit aan kunnen verdienen ook. Wat ik weer van anderen weet, die misschien juist wel politiek zijn opgestegen op de rook van hun actieverleden, dat is alleen mij bekend. Af en toe zal er wel iets van doorklinken in deze column, goed opletten is dus zaak. Zolang het duurt uiteraard. Want het blijkt maar weer eens dat het schrijversleven van een columnist onder het zwaard van Damocles hangt, om er maar eens een andere -bijna ex-columnist- bij te halen.

Column artikelen