HomeNieuwsAlgemeen BestuurNestor gemeenteraad niet langer vice-voorzitter

Nestor gemeenteraad niet langer vice-voorzitter

roald3
Het gebruik dat de  nestor van de gemeenteraad van Purmerend ook vice-voorzitter is van de gemeenteraad bestaat niet langer. Dat heeft de raad donderdag 25 maart bepaald. Raadslid Frank Alberts van de PvdA vervangt burgemeester Don Bijl als hij de vergadering van de gemeenteraad niet kan voorzitten.

De nestor, het langstzittende raadslid, verving de voorzitter van de raad, de burgemeester, bij diens afwezigheid. Maar de gemeenteraad van Purmerend heeft ervoor gekozen om niet het langst zittende raadslid, maar een democratisch gekozen vice-voorzitter als plaatsvervangend voorzitter te laten optreden.

Nestor
Tot de vorige raadsperiode was het gebruikelijk dat het langstzittende raadslid, de nestor, de vergaderingen van de raad leidde als de burgemeester verhinderd was. Tot 2006 was dit Wim Ouburg van de VVD. Met zijn opstappen uit de raad is op dit moment Roald Helm (foto) van de Stadspartij de nestor van de raad, maar bij een eventuele benoeming als wethouder zal Helm deze titel weer kwijt raken.

De gemeenteraad bestaat op dit moment uit tien verschillende partijen. Om de vergaderingen goed te kunnen leiden heeft de raad er daarom voor gekozen om een geschikte plaatsvervanger van de raadsvoorzitter te kiezen uit haar midden. De andere kandidaten, Patrick Blokzijl van D66 en Henk Heida van LP2001 kregen niet genoeg stemmen van de raad.

Andere benoemingen
Naast de benoeming als plaatsvervangend raadsvoorzitter waren er ook andere benoemingen. Zo werd raadslid Bert Meulenberg van de Stadspartij benoemd als bestuurslid van het recreatieschap ’t Twiske en werden de fractieassistenten Ismail Canga, Irma Waarhuijs en Metehan Hasirci van de Stadspartij benoemd tot commissieleden. Mario Hegger is als fractievoorzitter benoemd tot lid van het seniorenconvent, oftewel het fractievoorzittersoverleg dat vertrouwelijke zaken behandelt.

Lees HIER alle veranderingen in de nieuwe raad.

Algemeen Bestuur artikelen