HomeNieuwsColumnNaief vals spelen

Naief vals spelen

valsspelen.jpg
De Kliko chip affaire zal in Purmerend nog lang nazeuren, dat voorspel ik u. Toen ik er weken terug als eerste over schreef kraaide er geen haan naar. Pas toen een burger de big-brother truc ontdekte en zijn verontwaardiging daarover op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad wist te krijgen, was het hek van de Dam.
De Stadspartij zat zoals altijd op het vinkentouw en bracht direct hetgeen ze er al over wist vragenderwijs naar buiten.

Grote bijval van de burgers in Purmerend viel kritische vragensteller Roald Helm van de Stadspartij ten deel. Wethouder Blunder (ik zou de naam van Krieger proberen te vermijden) heeft mijn vorige column goed gelezen en heeft zijn woordvoerder terzijde geschoven. Met voor de gelegenheid grotendeels verzonnen zalvende en flauwe antwoorden probeert hij nu de geest weer in de fles te krijgen. Maar van Roald Helm begreep ik, zoals hij in de media liet weten, dat hij pas is begonnen met de affaire uit te spitten.

Tijdens de afgelopen raadsvergadering zag ik tot mijn verwondering die ‘belerende oudere’ van Leefbaar Purmerend ineens met het onderwerp aan de haal gaan. Alsof er geen technische vragen van de Stadspartij en dito antwoorden daarop breeduit, in ieder geval in de media, bekend zijn gemaakt.  Kennelijk probeert Leefbaar de op de Stadspartij verloren publiciteit rond de kwestie terug te winnen. Naïef vals spelen vindt Leefbaar Purmerend om de concurrentie af te troeven een bruikbaar wapen, constateer ik niet voor het eerst.

ernst%20roald%20raad.jpgGrappig vond ik ook dat tijdens een schorsing, aangevraagd door Leefbaar Purmerend, Roald Helm en Ernst Ankersmit van de Stadspartij voor de lokale TV uitgebreid werden geïnterviewd. Voor de kijker werd zo wel duidelijk dat bij die heren de kennis van zaken zit die zeker bij Leefbaar op dit punt wordt verzonnen. Leefbaar Purmerend had door de schorsing geen weet van dit TV optreden van de Stadspartij prominenten. Die dit feit vast ook niet aan hen zullen hebben verteld, om de verrassing straks extra groot te laten zijn.
Dat zal wel tandenknarsen worden voor Leefbaar voorman Ariewim Boer en geloofsgenoten als zij er bij het terugkijken van de beelden achterkomen wat er tijdens hun afwezigheid allemaal even werd rechtgezet. Mijn vaste TV avond kon door dit intermezzo niet meer stuk, dat zult u begrijpen.

Big-brother viert ook op grotere schaal hoogtij. Het zal velen zijn ontgaan maar de Verenigde Staten hebben toegang en dus inzage gekregen in nationale en internationale bankoverboekingen in Nederland en de andere EU-lidstaten. Minister Hirsch Ballin en zijn collega’s in Europa hebben dit toch wel genieperig besloten, tegen de wil van het Europees Parlement in. De haast van Hirsch Ballin werd ingegeven door zijn angst dat er anders een gat zou vallen in de terrorismebestrijding. Naief vals spelen is dus zo langzamerhand een succesfactor aan het worden voor politici.
Straks weten ze in de Verenigde Staten niet alleen precies hoeveel in gewicht en hoe vaak u uw vuilnisbak buitenzet, maar ook naar wie u geld overboekt of overgeboekt krijgt.

Bijzonder interessant is natuurlijk de afgelopen klimaatconferentie in Kopenhagen. Zowat de hele wereld maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. En of de aarde meeluistert, trad er meteen een kleine ijstijd in. Strenge vorst, sneeuw en natuurlijk direct treinen die niet meer reden.
De NS is de graadmeter aan het worden voor de klimaatveranderingen. Bladeren, wind, vorst, sneeuw hogere machten, er is altijd wel iets sinds 1998 dat het spoorboekje doet ontsporen. Maar goed ik dwaal af.

Niet alleen trad er een kleine ijstijd in zoals echte wetenschappers al enige tijd voorspellen. Ook de loonontwikkelingen van vele werknemers worden bevroren en dan heb ik het nog niet eens over de daaraan gekoppelde uitkeringen. Het wordt kouder en kouder in Nederland en de rest van de wereld.

Column artikelen