Monus

monus
De UFO-partij rekent erop 76 zetels te halen bij de volgende verkiezingen. Het verkiezingsprogramma van de SOPN werd begin juni bekendgemaakt. De partij wil onder meer een basisinkomen voor iedere Nederlander, openheid over ongeïdentificeerde vliegende objecten en het afschaffen van het eigendomsrecht. Ook zullen misdadige ambtenaren, zoals die van de Rijksvoorlichtingsdienst, publiekelijk worden berecht.

Onlangs maakte de SOPN haar kandidatenlijst bekend – met exact 76 namen. Een unicum in de parlementaire geschiedenis, aldus de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland. ‘De SOPN zegt de belangen van de meerderheid van de stemgerechtigde Nederlanders te vertegenwoordigen, en rekent daarom op minimaal 76 kamerzetels’, zo laat de partij weten.  

En om de daad bij het woord te voegen is de SOPN meteen gestart met een vlammende campagne. In de nacht van 14 op 15 juli vlogen de eerste reclame UFO’s boven Purmerend. Doordat veel Purmerenders nog niet wisten van deze nieuwe politieke partij, sloeg menigeen de schrik om het hart. Het speculeren over buitenaards bezoek begon. Zelfs weerman Jan Visser liet serieus desgevraagd zijn licht erover schijnen. Hij liet weten dat het zeker niet het geheimzinnige noorderlicht was geweest. Toen ik kennis kreeg van het nieuws dat het idee vorm kreeg dat buitenaardse wezens eindelijk het luchtruim van Purmerend hadden gevonden, heb ik de drie boeken Monus de Man van de Maan weer eens ter hand genomen. Vermakelijke kost, ik kan het aanbevelen. De boeken zijn voor een habbekrats nog via www.boekwinkeltjes.nl te koop.

Ook gaf ik de boeken een prominent plaatsje in huis. Boeken die in zicht staan herontdek ik gemakkelijker, maar dit terzijde. ‘Mochten de buitenaardsen mijn huis binnenvallen dan zullen ze er misschien gunstig door worden gezind’, verklaarde ik grappend tegen mijn kinderen. Die vroegen natuurlijk direct wat en wie Monus dan wel was. Zij kenden hem eigenlijk alleen als de buurman die in vol lederen motorpak door mij steevast Monus wordt genoemd.

Ik vertelde dat Monus een creatie was van de ooit beroemde kinderboekenschrijver Anton Hildebrand. Onnodig feitje erbij, dat ik meteen kwijt wilde, was dat de vroeger bekende autocoureur  en schelm Tonio Hildebrand een zoon van hem was. De Monus verhalen werden zeer bekend en geliefd in de jaren vijftig als hoorspel. Niet in het minst door de goede casting van de hoofdrol hoorspelacteurs. Beiden, Paul Deen en Sacco van der Made, zijn al enige tijd niet meer onder ons.

Maar zoals gezegd, het raadsel van de ongeïdentificeerde vliegende objecten kan niet anders dan een stuntje van de SPON zijn geweest… vermoed ik. U merkt ,ik twijfel. Dat komt door die Monusboeken.

Als tegenwicht tegen de UFO-partij raad ik onze plaatselijk bekende kandidaatkamerleden: Mona Keijzer, Erik Struijlaart, Harry Poppelier en Taco Scargo aan zich goed in te lezen in het verkiezingsprogramma van de SOPN. Net als de Piratenpartij heeft deze partij in het huidige verwarde politieke landschap alle kansen dolende stemmers op te pakken. Op dezelfde wijze waarop Had-Je-Me-Maar lang gelden stemmer trok, hebben deze nonsense partijen alle kans stemmers te trekken van de partijen tussen VVD en SP. De historie wijst uit dat serieuze politici niet opgewassen zijn tegen dergelijke politieke grappenmakers en juist daarom het onderspit delven. De politici uit Purmerend zijn in doorsnee niet anders.

Marketing- en mediatechnisch versterken alleen VVD en SP elkaar, net als vroeger bij KVP en PvdA het geval was. Aan de ene kant thans de partij van de nivellering en voor pak ‘m beet stemmers tot 1,5 keer modaal; aan de andere kant de partij van eigen verantwoordelijkheid en vooral bezit en vanaf 1,5 keer modaal. De SP heeft met nivelering wat te winnen voor de kiezers; de VVD-kiezer heeft alleen maar te verliezen als de SP het voor het zeggen krijgt. Dat is de man in de straat wel duidelijk.

Het is in de kern de traditionele strijd tussen arm en rijk. Boeken zijn er vol over geschreven. Onder andere dat over Monus. Monus behoorde namelijk tot een volk dat geen hebzucht kent, vreedzaam is en geen behoefte heeft aan stoffelijke zaken als goud en diamanten. Duidelijk de ideale SP-kant dus realiseer ik me. Gemiste kans voor de UFO-partij om als lijsttrekker nu iemand met de naam Johan Oldenkamp te hebben. Monus Oldenkamp was marketingtechnisch een stuk sterker geweest.

Column artikelen