Meldpunt

meldpuntantipvv
Het was weer een goed jaar voor mijn bescheiden managerial bureautje. Mijn klanten zijn voornamelijk overheden en geprivatiseerde of verzelfstandigde voormalige overheidsdiensten of daaraan gelieerd.
Des te meer er wordt bezuinigd op ambtenaren en aan de markt wordt overgedragen, des te drukker krijgen ik en mijn branchegenoten het.
Enfin ik zal u met deze succesformule hier niet verder mee vermoeien. De Romein Cato sprak te pas en onpas als slotwoorden: Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden. In die zin moeten mijn woorden worden verstaan.

Om het goede afgelopen jaar te vieren was ik een weekje in het mondaine St. Moritz. Een beetje skiën en flaneren. Mijn medewerkers, uitsluitend familie, had ik als beloning voor hun harde werken meegenomen. Door het op deze manier te doen kan ik het als bijzondere beloning ook fiscaal gunstig voor de zaak benutten, maar dit terzijde.
Voor zover ik ze versta praat ik graag met Zwitsers. Zo weet ik dat het land zo duur  is omdat de inkomstenbelasting er erg laag is. Alle belastinginkomsten zitten er versleuteld als opslagen in wat je er koopt. Hoor je bij ons eigenlijk nooit iets over, ook niet dat alle toeristen op deze manier dus lekker dik extra meebetalen aan de Zwitserse staatshuishouding.

Toen ik er was werd de discussie beheerst door het bericht dat Zwitserse moslimorganisaties een eigen ‘moslimparlement’  willen. Zodat de islamitische gemeenschap in het land voortaan ‘met één stem kan spreken’. Er zijn circa  400.000 moslims in Zwitserland.
Vooral het besluit in 2009 dat de grote meerderheid van de Zwitsers instemden met een verbod op minaretten zette kwaad bloed bij de moslimgemeenschap. En daar is nu deze reactie het gevolg van.
Natuurlijk werd er gevraagd hoe wij dat in Holland nu oplossen met al die buitenlanders. Ik merkte daarbij dat we in het buitenland niet langer bekend staan om onze klompen en tulpen, maar veel meer als die ‘xenofobe Hollanders’.

Uiteraard heb ik uitgelegd dat dát wel meevalt. Als je de DNA van de gemiddelde Nederlander zou onderzoeken dan bestaat dé Nederlander eigenlijk niet. Niet voor niks werd ons op school geleerd dat de Batavieren bij Lobith ons land binnenkwamen en ons zo beschaving brachten. En dat proces van geestelijke en stoffelijke verbetering van het Nederlandse volk -van buitenaf- is daarna niet gestopt en gaat tot op de dag van vandaag verder.
Geduldig leg ik uit dat ons land heel dichtbevolkt is waarbij iedereen zich met iedereen bemoeit of wil bemoeien. Dat geeft van tijd tot tijd de nodige spanningen. Het land -ons land- heeft als oplossingen een veelheid van politieke partijen en voorts wemelt het er van de meldpunten tegen van alles en nog wat.
Zo heb je: meldpunt ouderenmishandeling, UFO meldpunt, meldpunt veilig verkeer, dierenmeldpunt,diverse meldpunten kindermishandeling, meldpunt discriminatie, meldpunt misdaad anoniem, meldpunt bezorgd, meldpunt spruitjeslucht. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Af en toe gooit iemand er een meldpunt bij. Zo is er recent een meldpunt Oost-Europeanen opgericht door een Nederlandse politieke beweging. Met Pietje Bel gedrag lokt deze beweging keer op keer succesvol de bourgeoisie uit haar tent. Zelfs in Italie wil men dit voobeeld volgen. Niet te vergeten dat ook de SP in 2005 al een meldpunt Oost-Europeanen had.

Een bekende Nederlandse schrijver, vertel ik dan verder, wist ook precies hoe je een bepaalde groepering uit zijn tent kon lokken. Hij schreef dan weer iets lulligs over de PvdA, en hup daar had hij de kat in de gordijnen. Later vertelde hij eens dat hij dat gewoon deed om dezelfde reden als waarom de trambestuurder af en toe zijn bel uitbundig laat rinkelen. Gewoon voor de lol dus. Dat principe werkt nog steeds in Nederland en kun je op veel meer situaties loslaten.

En dat doet nu ook dat instellen van dat meldpunt Oost-Europeanen, een simpel gegeven dat werkt als de bel van de trambestuurder.
Het houdt veel Nederlanders en Europeanen bezig met geschrijf en debat. Ach zo houd je ook een beetje de ellende van de straat, voltooi ik mijn uitleg.
En we zijn op vakantie, dus laten we daar een goed glas op heffen!

Column artikelen