HomeNieuwsAlgemeen BestuurPVV houdt grote aanhang in Purmerend

PVV houdt grote aanhang in Purmerend

Stempotlood

Bij de verkiezingen voor de provinciale staten op woensdag 2 maart 2011 is 53% van de kiesgerechtigde Purmerenders daadwerkeljk naar de stembus gegaan. Dat blijkt uit een voorlopige telling. De opkomst in 2011 is beduidend hoger dan vier jaar geleden, toen slechts 40% van de Purmerendse kiezers de weg naar de stembus wist te vinden.

Nadat vroeg in de ochtend een deel van de stemmen is geteld, blijkt dat de VVD, met bijna 23% van de stemmen, opnieuw de grootste partij is geworden in Purmerend, net als bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni 2010. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 werd de VVD de grootste partij van de marktstad.  

De tweede plaats is voor de PVV. De partij van Hero Brinkman en Geert Wilders kreeg 19,5% van de Purmerenders achter zich. op de voet gevolgd door de PvdA die 19,3% van de stemmen kreeg. Beide partijen stonden in de voorlopige prognose nog gelijk, op 19%. De PVV scoort de laatste jaren hoog in Purmerend. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 kreeg de Partij voor de Vrijheid nog 20% van de stemmen en bij de verkiezingen voor het Europees Parlement kon de PVV zelfs rekenen op 27,5% van de Purmerendse kiezers. Op de vierde plaats staat de SP, die ook vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen opvallend veel stemmen haalde in Purmerend. Toch is de SP de grote verliezer in Purmerend. Ze gaat van 19,5 naar 10,9%, bijna een halvering. In de Purmerendse gemeenteraad behoort de SP tot de twee kleinste partijen, samen met GroenLinks.

Kalverboer

D66, CDA en GroenLinks konden in Purmerend rekenen op respectievelijk acht, zes en vijf procent van de kiezers, gevolgd door de Ouderenpartij NH met drie procent, Het Purmerendse gemeenteraadslid Thijs Kalverboer had zich verkiesbaar gesteld voor deze partij, maar de partij haalt niet genoeg stemmen voor een zetel voor het 77-jarige raadslid. De Partij voor de Dieren kreeg 2,5% van de stemmen, 50Plus 2% en de ChristenUnie/SGP kreeg 1% van het Purmerendse electoraat achter zich.

Arie-Wim Boer

Ook in de provinciale staten in Noord-Holland wordt de VVD de grootste partij met 13 zetels, Gevolgd door de PvdA die er 11 krijgt. PVV heeft voorlopig zes zetels mogelijk definitief zeven en D66 zes zetels. De Purmerendse PVV-kandidaat Arie-Wim Boer, nummer 8 op de kandidatenlijst, zal hoogstwaarschijnlijk dus geen plaats kunnen nemen in de PVV-statenfractie van Noord-Holland. CDA, GroenLinks en SP krijken 5 zetels. SP-gemeenteraadslid Colette Sacco zal daarom wel een statenzetel op kunnen eisen. Zij stond op nummer 3 van de SP-kandidatenlijst in Noord-Holland. De Partij voor de Dieren, ChristenUnie/SGP, Ouderenpartij NH en 50Plus krijgen ieder 1 zetel. De Groenen haalden niet genoeg stemmen om een zetel in de provincie te bemachtigen.

Reageer op dit artikel

ZIE OOK:

 

Bronnen: Purmerend.nl, NoordHolland.nl

Algemeen Bestuur artikelen