HomeNieuwsColumnMeanderend de jaren door

Meanderend de jaren door

intochtnapoleon
Elk nieuw jaar begint zoals het oudjaar eindigt. We voeren met zijn allen een toneelstukje op alsof alle slechte gebeurtenissen van het oude jaar in het nieuwe jaar zijn weg te wensen. Een gelukkig, goed, gezond, enzovoort, Nieuwjaar gewenst zijn de bijbehorende boodschappen. De jaren meanderen door de eeuwen heen, heeft een Chinese Mandarijn ooit eens als wijsheid bedacht.

Het lijkt wel alsof dit jaar iedereen elkaar voorspoed toewenst, maar gelijktijdig ook alle zwartboeken van de plank haalt. Wat we elkaar aan geluk toewensen spoort niet met wat we aan elkaar aan informatie en slecht nieuws doorgeven. Denk maar aan de harde wind en regen waarvoor zelfs eigen codes zijn verzonnen alsof het een boek van Dan Brown betreft. Voorheen had je harde wind met kans op hagel en enige mogelijkheid tot schade. Nu komt code oranje tevoorschijn en wordt elke omgevallen boom, doorlekkende dijk of geknapte bovenleiding de hele dag als rampspoed over ons heen gestort.

Skimmen lukt niet meer, maar een oude junkentruc om vallend geld in de automaat te houden wordt als new trick verkocht in de media. Ik heb jaren terug aan zo’n geprepareerde automaat nog eens flink geld verdiend. Mijn geld kwam er niet uit. Even in het gat voelen, prop papier eruit en daar kwamen de euro’s, alsof je van een fruitautomaat won. Ik wens mezelf in het nieuwe jaar, en de kans is groter dan het hebben van een winnend staatslot, wederom zo’n gelukje. Maar dit terzijde.

De miljardensteun die de regering links en rechts als een late Sinterklaas uitdeelt, verdwijnt als sneeuw voor de zon, zegt voormalig Nederlandse Bank-directeur Nout Wellink. Ondertussen zijn de december-feestuitgaven niet lager dan de jaren hiervoor en is er aan vuurwerk ook niet minder, maar wel voor zwaarder vuurwerk, uitgegeven. De supermarkten spreken zelfs van een topmaand. De run op het boeken van vakantiereizen is weer begonnen en velen maken zich op voor de luxe wintersport. Dit op hetzelfde moment dat er een bericht komt dat er weer eens een dijk op doorbreken staat. Mens en dier moeten daardoor worden geëvacueerd en gelijktijdig komt het bericht dat de pensioenen worden afgeschat.

De ex-ministers Zalm en Borst laten weten dat ze vinden dat de toenmalige regering in Londen, inclusief koningin Wilhelmina, verzaakt hebben bij de jodenvervolging in Nederland. Daarvoor zou de huidige regering zijn excuses moeten maken. En natuurlijk is er weer zo’n mallote politicus die daar publiciteitsgeil een item van maakt. Waarom Borst en Zalm toen ze jaren terug zelf de dienst uitmaakten in de regering niet een dergelijk initiatief namen blijft ondertussen onduidelijk.

Maar ik weet het goedgemaakt. Laten we onze roemruchte geschiedenis er eens op napluizen om te zien of we een excuuslijst kunnen maken. En dan later natuurlijk weer een excuuslijst daaroverheen omdat de excuses op verkeerde interpretatie van feiten of zonder feiten werd gebaseerd. In Amsterdam heeft een museum een groot schilderij van de intocht van Napoleon ter bezichtiging opgehangen. Op dat schilderij is te zien hoe de elite van Amsterdam en de rest van Nederland in het stof kroop en collaboratie aanbood aan Napoleon. Diezelfde mensen kwamen toen koning Willem I zichzelf uitriep als opvolger van Lodewijk Napoleon tot koning, weer in alle aanzien aan de macht. Dit feit vieren we in 2013. Een excuusje hiervoor lijkt me in dit geval, tweehonderd jaar, later ook wel op zijn plaats.

En vele jaren daarvoor hadden we de politieke moord op Johan van Oldebarnevelt en de geregisseerde politieke moord op de gebroeders De Witt. Achter beide moorden zaten toen ook politieke motieven van toenmalige Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders die we nu geacht worden met achting te gedenken. Hun, ook Koninklijke, nazaten zou een publiekelijk excuus maken voor wat hun voorouders deden niet misstaan.

En het sociale klimaatverval waarbij we de geestdodende politiek van SP en PVV sluipenderwijs bezit van ons laten nemen, tja, dat doen we ons zelf aan. Er zijn al columnisten die beweren dat we daarvoor over vijftig jaar onszelf excuus zullen moeten maken.

 U merkt, ik meander er lustig op los. Ik wens u veel wijsheid in het nieuwe jaar.

Column artikelen