HomeNieuwsColumnOriginaliteit en staatsmanschap gezocht

Originaliteit en staatsmanschap gezocht


Met mij gaat het goed, maar met Nederland gaat het slecht.  Dat is wat ik zoal hoor als ik mijn oor te luisteren leg tijdens de rituele ronde nieuwjaarswensen en recepties. Goed nieuws is geen nieuws, dat is een bekend begrip onder journalisten. Lekker chagrijn, leed en andere ellende presenteren en als het even kan uitvergroten, dat is pas nieuws dat verkoopt. De goed nieuws show op SBS 6 stopte er dan ook onlangs na nog geen drie maanden mee; geen hond keek er naar.

Wel houdt de verrassende uitslag  van de tweede Kamerverkiezingen de analisten maandenlang bezig. Is dit nu goed of slecht nieuws? De media maken er veel werk van dus moet het slecht nieuws zijn(?) Wat daarbij opvalt is dat het ondanks al het geanalyseer duister blijft wat er nu nieuw en slecht of goed is aan de uitslag? De tijd zal het leren of niet?
Zonder partij te kiezen zie ik dat er door ‘rechtse partijen’ een lekkere dosis schuld wordt toegeschreven aan wat ‘linkse politiek’ wordt  genoemd. Daarbij gemakshalve de splinter in het oog van de ander uitvergrotend maar de balk in de eigen ogen verdonkeremanen. Tja, dat kunnen ze zelf een stuk beter.

Politici in Den Haag, hebben flexibele geesten als het op hun carrière aankomt. In plaats van een visie te ontvouwen en leiderschap te tonen laten ze gewoonlijk de politieke agenda door de publieke opinie bepalen, die via de media spreekbuizen toe hen komt. Zo wordt gemakkelijk gewisseld qua standpunten van rechts naar links en weer terug. Ondertussen is wat vroeger fout was ineens goed en wat goed was ineens fout. De voorbeelden liggen voor het oprapen. Zo las ik dat Hans Janmaat, toenmalig leider van de verafschuwde Centrumdemocraten, nu wel geschikt zou zijn als Kamervoorzitter. Ik bedoel maar.

Politici in Den Haag van allerlei pluimage, die nu als winnende leiders de samenleving inkleuren, hebben meegeholpen de huidige stand van maatschappelijke zaken met al zijn problemen te creëren en bestendigen. Gelukkig vonden ze Frans Timmermans bereidt Sigrid Kaag op te volgen om als kop van Jut te gebruiken.
Henri Bontebal van het CDA wees heel vilein naar voormalig partijgenoot Pieter Omzigt wiens vingerafdrukken staan op de totstandkoming van de strenge sociale wetten die de toeslagaffaire juist hebben veroorzaakt. Ik bedoel maar.
De vingerafdrukken van nieuwkomer Henri Bontebal staan hopelijk snel op veel herstel- en verbetervoorstellen. De komst van originaliteit in combinatie met staatmanschap lijkt mij dringend gewenst.

En nu ik toch aan het wijzen ben.  De Tweede Kamer als wetgever, met als extra controle de Eerste Kamer en Raad van State, zouden er juist goed op moeten letten dat nieuwe regels en wetten ook uitvoerbaar en rechtvaardig zijn en niet alleen het doel hebben om de publieke opinie te plezieren. Dat leren ons de parlementaire enquêtes, denkt u maar aan: de hoge woningnood, het slechte imago  van de zorg, de door rare belastingen stijgende energieprijzen, de onverklaarbaar stijgende prijzen voor consumentenartikelen, het verzinnen en vaststellen van allerlei onmogelijke regels en wetten (bijv. m.b.t. stikstof en CO2), Gronings gas,  de met ouderwetse ICT opererend belastingdienst, de bestuurlijke regelzucht.

Winston Churchill zei ooit: Zeg mij hoeveel regels en wetten een land heeft en ik vertel u wat de landsaard is.

Duidelijk is wel dat veel kiezers willen houden wat ze hebben en angst hebben voor veranderingen. Partijen in het Haagse die dat beloven doen het goed. Alles moet volgens hen veranderen op papier althans.  Om uiteindelijk hetzelfde resultaat op te leveren voeg ik eraan toe. Mark my words zeg ik Winston Churchill na.

Een wijs man die Churchill, zo zei hij eens: regels zijn er om te veranderen als ze noodzakelijke zaken blokkeren. Maar bij ons neemt de ver juridisering van de maatschappij alleen maar toe, zodanig dat straks alleen maar juristen nog enig vermoeden hebben of doen alsof, hoe het zit. De omgevingswet die dit jaar met veel aplomb inging is daar een voorbeeld van, daar zal onze gemeente nog een hoop ‘lol’ (niet dus) aan beleven.

Het nieuwe jaar zal volgens het halflege glas principe juist veel gaan lijken op het afgelopen jaar. Het halfvolle glas daarop heffen voor het komende jaar laat zien dat het, juist door de chaos waar niemand meer wijs uit weet, goed gaat in Nederland. Net als in Italië, hoe kom ik daar nou op?

En we hebben naast  brood nog altijd spelletjes en spelen. Op de TV de spelletjes maar ook sportieve spelen zoals: nu schaatsen, straks EK voetbal en dan ook nog de Olympische spelen en laten we ook de wielrennerij niet vergeten en de extra dag die we in dit schrikkeljaar krijgen.

Tja, en dan schiet me toch ineens een bekende uitspraak van Winston Churchill te binnen. Op een vraag van een journalist antwoordde hij: No sports! Absolutely no sports! Just whisky and cigars en daar haalde hij zijn halfvolle glas gevoel uit. Churchill was dan ook origineel en een Staatsman.

Ik wens u een fijn en verrassend jaar.

Column artikelen