HomeNieuwsColumnMark my words

Mark my words

mirakeldoek_fragment1.jpg
Ik begin dit stuk te schrijven op vrijdag 20 februari om half elf in de ochtend. Het ‘miezert’ buiten. Net wandelde ik nog door de smerigste en vuilste straat van Amsterdam: de Warmoesstraat. Een doodgestoken hoer in de buurt hoorde ik op de radio: Oudezijds Voorburgwal; een mediastil gehouden anonieme ‘dooie’ in de Beursstraat merkte ik. En in de Beurs zelf… nog steeds crisis!
Dat het crisis is weten we inmiddels. Je kunt geen radio of tv aanzetten, geen krant openslaan of je wordt ermee doodgegooid. Uit de dagenquêtes verneem ik dat ‘maar’ de helft van de Nederlanders er zich een beetje tot veel druk over maakt en de andere helft niet thuis is. Met vakantie, lekker wintersporten veronderstel ik.

De pensioenen worden voor vijf jaar bevroren lees ik verderop. Dat geeft natuurlijk weer een stimulans aan de economie, doordat veel gepensioneerden nu snel een vrieskist kopen om zo de centjes te kunnen bewaren. Weten die veel. Die denken nog in termen van spaarcentjes in de oude sok. De werkloosheid onder jongeren neemt snel toe lees ik. Dus moet de AOW-leeftijd omhoog, zodat ouderen langer aan het werk zullen blijven, lees ik ergens anders. Even met het hoofd schudden om dit bericht goed te laten doordringen. Het Haagse politiek establishment zal straks kiezen tussen BTW-verhoging of verhoging van de benzineaccijns. In beide gevallen stijgt de benzineaccijns, dat laat zich nu dus al voorspellen. Er is woningnood, dus veel behoefte aan woningen. Toch stort de woningbouwmarkt in zo lees ik. De PvdA werpt zich als schild voor doorlichtingen en mogelijk snoeien in de AWBZ; het CDA doet dat waar het de aftrekbaarheid van de hypotheekrente betreft; en de ChristenUnie wil de aanrechtsubsidie onaangetast laten. Komt goed uit want mijn keuken verdient een opknapbeurt.

Haaien hebben het afgelopen jaar minder mensen aangevallen dan daarvoor. Ook een, zij het een positief, effect van de crisis, zo laten wetenschappelijk onderzoekers ons bloedserieus weten. Sylvie van der Vaart is de best geklede vrouw, wordt in de media breed uitgemeten gemeld. Weer zo’n lichtpuntje in donkere dagen, maar wie is dat eigenlijk? Het Europarlement heeft de sfeervolle gloeilamp in de ban gedaan. In 2012 mag deze lamp niet meer worden verkocht. Het economische effect hiervan kan ik nog niet goed doorgronden. Dat de import via internet bestellingen van de gloeilamp vanaf 2012 vanuit China en andere economische ‘piratenlanden’ zal toenemen is wel duidelijk.

In Amsterdam komt knarsend één van de grootste werkgelegenheidsprojecten tot stilstand. Wethouder Tjeerd Herriemaar is afgetreden. Het project Noord-Zuidlijn is ziek en misschien wel terminaal laat hij weten. Amsterdam heeft straks wel een nieuwe toeristische trekpleister in de ‘Grotten van Geert’. Vernoemd naar Geert Dales die de wethouder van financiën van VVD-huize was en waarvan hardnekkig wordt beweerd dat hij de Amsterdamse raad voorloog over het financiële resultaat van het project. Uit de raadsenquête die Amsterdam gaat houden zal de waarheid wel aan het licht komen. Wij dachten aan een infrastructureel project hij aan een toeristisch bedevaartsoort. Stationsgrot Rokin ligt aan de ‘heilige stede in Amsterdam’  en wacht alleen nog op de eerste Maria verschijning!  

En in Purmerend? Daar gaat alles gewoon zijn gangetje. Het ‘Stadje’ wordt steeds onbereikbaarder vanwege alle opbrekingen en de kinderlijke experimenten met de verkeersdoorstroming. Het 600-jarig stadsbestaansfeest in 2010 laat zich gelukkig nog door niets van de wijs brengen. De Stadsverwarming, zo lees ik, gaat diepe sporen trekken in de portemonnee van de huishoudens in Purmerend. De door de Stadspartij zo vaak gebruikte term: ‘het zwaard van Damocles’ , hangt aan een nu bijna onzichtbaar draadje. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft al laten weten geen euro steun over te hebben om Purmerend uit de penarie te halen. ‘Eigen broek ophouden, lekker puh’, heeft ze met zoveel woorden laten weten. In 2010 zal de Purmerendse gemeenteraad, die na de verkiezingen in maart 2010 in meerderheid wordt bevolkt door lokale partijen en de lokale afdeling van de partij van Wilders, besluiten tot een raadsenquête om erachter zien te komen hoe het zover met de stadsverwarming heeft kunnen komen.

‘Mark my words’, zeg ik in navolging van Winston Churchill.

 

Column artikelen