HomeNieuwsAlgemeen BestuurLokale partijen leveren meeste wethouders

Lokale partijen leveren meeste wethouders

De grote zege bij de gemeenteraadsverkiezingen van een kleine twee jaar geledenlevert de lokale partijen in Nederland veel wethoudersposten op. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

roald21
Winst
De lokale partijen haalden na de verkiezingen van 3 maart 2010 tot nu toe in totaal 336 wethoudersposten binnen – een winst van 79 posten. De lokalen nemen de positie van de PvdA over als grootste leverancier van wethouders. De PvdA had 375 wethouders en heeft tot nu toe 194 wethoudersposten binnen gehaald. Ook de VVD (tot nu 242) en het CDA (tot nu 238) leveren meer wethouders dan de PvdA. 

Ook de Stadspartij leverde als lokale partij van Purmerend een wethouder. Oud-raadslid Roald Helm (foto) is sinds 2010 wethouder met de portefeuilles openbare ruimte en jongerenwerk. De laatste wethouder van een lokale partij, Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend, trad af in 2006.

Meer wethouders
Opvallend aan het onderzoek van Binnenlands Bestuur is verder dat er in plaats van minder juist meer wethouders aantreden. Veel politieke partijen zeiden tijdens de campagnes in deze crisistijd te willen schrappen in het aantal wethoudersposten. Tot nu toe zijn 64 wethoudersposten extra gecreëerd, terwijl er 61 zijn geschrapt. Grotere colleges worden vooral gevormd in de vijftig grootste gemeenten. Belangrijkste oorzaak voor de toename van het aantal wethouders is de politieke versplintering, waardoor er meer partijen nodig zijn om een stabiel college te vormen. In Purmerend bleef het aantal wethouders ten opzichte van de vorige bestuursperiode gelijk.

 

Bron: Binnenlands Bestuur

Algemeen Bestuur artikelen