HomeNieuwsColumnLiever Turks dan paaps

Liever Turks dan paaps

cornelishaga
De brandende vraag die ons in het gezin bezighoudt is: ‘gaat Geert Wilders binnenkort ook een gezin stichten?’ Wordt het dan weer knus en gezellig in Nederland?

Camiel Eurlings van het CDA zette de toon. De 36 jarige door velen nu al gezien als de kroonprins van het CDA na Balkenende, zet er even een punt achter. Hij wil een gezin gaan stichten met zijn vrouw Enikö Borbely. Zo hoort het ook volgens de beste christelijke beginselen, ‘gaat heen en vermenigvuldigt u’ (Genesis).
De woorden waren nog niet koud uitgesproken of ook Wouter Bos gaf de ‘pijp aan Maarten’. Of beter gezegd aan Job Cohen.

Het terugtrekken van Wouter Bos voorspelde ik al in een vorige column. Ik betwijfel of zijn terugtrekken, met als reden ‘om zich meer met zijn gezin bezig te houden’, net zo echt is als bij Camiel. Maar ik laat me door Wouter graag positief verassen.
Het zou me namelijk niet verbazen als Wouter ‘in een poep en een zucht’ ergens op een andere hoge post opduikt. Bestuursvoorzitter ABP of misschien zelfs wel directievoorzitter van dit pensioenfonds of mogelijk is hij de opvolger van Gerrit Zalm bij ABN AMRO. Ik speculeer er maar wat op los. Het lijkt mij heel voorspelbaar dat Wouter Bos ook de komende jaren weinig tijd thuis zal zijn.

Bos gaat en Cohen komt. De verlosser uit het Sodom en Gomorra (Genesis) van Nederland gaat de PvdA redden. Het boren aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is begonnen, dus de verwoesting van de stad kan een hoogtepunt bereiken, net als kortgeleden in Keulen.  
Job gaat de verbale strijd aan met de politieke beroepsprovocateur Geert Wilders. Die gaat Job glansrijk winnen dat voorspel ik u nu al. Geert Wilders zou zich niet één week staande kunnen houden tussen de gebekte Amsterdammers en in de politieke arena aldaar. Job doet dat al jaren op zijn sloffen.

Dat het niet zo moeilijk is om Wilders op zijn beurt ook lekker op de kast te jagen, dat bewijst Alexander Pechtold van D66 wel. Maar die is dan ook veilingmeester geweest en dus ook zeer snedig in dit soort woordenstrijdjes.
Dat blonde Geert de bui al ziet hangen blijkt wel uit de wijze waarop hij een nieuw slachtoffer koos om de laagopgeleide hardwerkende Nederlanders en de hoog opgeleide ‘free riders’ op te laten neerkijken. Zijn latente haat tegen de Turken bereikte een hoogtepunt in Engeland. De Turkse natie, met name de premier van Turkijke Erdogan, moest het bij Geert ontgelden. ‘Total freak’ zo kwalificeerde hij Tayyip Erdogan onlangs. Hij gooide er verder nog een schepje bovenop door de profeet Mohammed een ‘barbaar, een massamoordenaar en een pedofiel’ te noemen. Dat maakte op de verzamelde buitenlandse pers nog veel indruk, wij zijn er aan gewend aan het raken. Straks luistert niemand meer naar die ‘freak’ van een Wilders.
Uiteraard was het de politieke superoverlever Balkenende die nog even fijntjes wees op de economische schade die Wilders, bij onze eeuwenoude Turkse bondgenoot, met zijn verwarde moslimhaat aanricht.

‘Liever Turks dan Paaps’ was de strijdkreet van de watergeuzen zo’n 430 jaar gelden.
In 1566 stuurde de Otomaanse sultan Süleyman een brief naar de Nederlanden waarin hij financiële en militaire hulp beloofde in de strijd tegen de Spanjaarden.
De Osmaanse Turken waren zo het eerste land dat het Nederlandse recht op vrijheid en soevereiniteit erkenden.
Het voert te ver om alle daadwerkelijke steun die de Turken Nederland boden op te sommen. Maar zonder de Turkse hulp had het er slecht uitgezien voor de Nederlandse opstandelingen.

Cornelis Haga (portret boven) verkreeg in 1612 een capitulatie van de Ottomaanse sultan Ahmed 1. Hiermee werd het de Nederlanders toegestaan om onder eigen jurisdictie handel te drijven in het Ottomaanse rijk. De Turkse sultan verleende de Hollanders in 1612 een reeks voorrechten, zoals vrijstelling van bepaalde belastingen, en een beperkt zelfbestuur.
In 2012 wordt deze dan 400 jaar oude gebeurtenis in Nederland en Turkije breeduit herdacht en gevierd met allerlei culturele manifestaties.

In 1923 herrees uit het as van het Osmaanse Rijk de huidige Republiek Turkije onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk. Ook toen was de Nederlandse koningin Wilhelmina één van de eerste vorsten die de betrekkingen met Turkije liet doorgaan en zelfs Atatürk een persoonlijke felicitatie stuurde met zijn successen. Deze interactie tussen Atatürk en Wilhelmina was een mooie moderne toespeling om de steun en hulp die de Watergeuzen van de Osmanen kregen na de Nederlandse onafhankelijkheid te doen gedenken.
De band tussen Turkije en Nederland is dus veel hechter dan de PVV-leer ons wil doen geloven, misschien weten ze ook gewoon niet beter.

Het zal Job Cohen zijn die de komende maanden en jaren de ontwrichte kennis bij alle Nederlanders over normaal doen en laten in onze betrekkingen met Turkije weer zal herstellen.

Net zoals vele andere ver, oostelijk, van ons gelegen landen nu bij de Europese Unie horen (Bulgarije, Roemenië, Griekenland), zo kan de poort naar de Arabische wereld -Turkije- er ook gemakkelijk aan toegevoegd worden. Vergeet ook niet dat Turkije ooit het toevluchtsoord was van de Romeinen  toen ze naar het oosten vluchten voor het westerse Barbarisme en daar het Oost-Romeinse of Byzantijnse Rijk stichten.

Column artikelen