HomeNieuwsColumnLet op mijn woorden

Let op mijn woorden

marioachterderamen
Ook de laatste raadsvergadering gezien? Die waarin de motie van de Stadspartij aan de orde kwam om de onrechtmatige opslag op de acceptgirokosten van de Stadsverwarming terug te betalen aan de burgers?
pasfotoernstHet was maar goed dat ik niet op de plaats van Stadspartij woordvoerder Ernst Ankersmit (foto) stond. Ik merkte dat hij in tweede termijn zeer geërgerd werd over zoveel domheid bij vooral de coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en AOV. Over hun onkunde met betrekking tot de macht van een enig aandeelhouder. Dat daarbij nieuwkomer -burgemeester Bijl- ook nog een lelijke uitglijer maakte, door Ankersmit ervan te beschuldigen iets te verkrachten, maakte het er niet beter op.

Dankbaar verscholen velen zich achter de Pontius Pilatus bewoordingen van wethouder Engels (PvdA). Die  er in grote lijnen op neerkwamen dat hij het onrechtmatige handelen van de Stadsverwarming als eigenaar van de Stadsverwarming (!) geen halt kon toeroepen. Sommige raadsleden deden zelfs net alsof ze de Stadsverwarming een kapersbrief hadden gegeven. ‘Ingepikt geld hoef je niet terug te geven als je de macht hebt het ingepikte geld lekker in de portemonnee van de gemeente te kunnen laten vloeien’, zo lieten ze vertaald door mij horen.
Het was me weer een staaltje dom en immoreel handelen van de meerderheid van de raad ‘niet mooi meer’. De goeden niet te na gesproken, die vooral aan de kant van de oppositie zaten.

 “Engels roept maar wat, waarschijnlijk willens en wetens. Ik heb jarenlang in de financiële journalistiek gezeten en ik weet precies de rechten van aandeelhouders. Een groot-aandeelhouder heeft het voor het zeggen en kan alle voorstellen doordrukken. Engels vertikt dat gewoon, maar daar zou hij op afgerekend moeten worden. Het is goed om dit in ogenschouw te blijven houden bij de verdere ontwikkelingen bij de stadsverwarming.”  Met die woorden stoof mijn buurman bij mij binnen. 

Aan alles is ondertussen te merken dat in ieder geval PvdA en CDA elkaar krampachtig vasthouden. Opvallend was ook hoe De Hilster van de PvdA de VVD afviel toen het ging over de afsluiting van de Peperstraat. VVD woordvoerder Rotgans zou volgens haar een ander standpunt hebben ingenomen nu in de raad, dan eerder in de raadscommissie. Het fijne ervan ontging me, maar lelijk naar de VVD doen en kijken deed ze wel.

Opmerkelijk en aandoenlijk was ook de houding van de senioren van de AOV. Door dik en dun steunen ze coalitie en college ook al gaat het keer op keer ten nadele van de eigen achterban. Op een tegenprestatie of een bedankje hoeven ze van die kant overigens niet te rekenen. In een met gemeentelijke middelen betaalde verkiezingskrant van het college, waarin de lijsttrekkers en prominente kandidaten van coalitiepartijen (CDA, PvdA en VVD) zich profileren, wordt bondgenoot AOV met geen woord genoemd. Stank voor dank, maar de oudjes hebben het niet eens door.

 De coalitiepartijen (uitgezonderd dus de buitengesloten AOV) willen 2 februari a.s. ook een echte verkiezingscampagne voeren in de hal van het stadhuis. Zogenaamd legt het college verantwoording af aan maatschappelijk Purmerend. Maar dat is natuurlijk kul. Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad. De politieke partijen doen dat aan de Purmerendse burgers en instellingen. En die worden vervolgens door de burgers er met een stemming op afgerekend.
Maar ik stelde het al hiervoor, in dit college zitten twee lijstrekkers (CDA en PvdA) en één prominente ‘ondeugende’ VVD kandidaat. Die grijpen zo hun kans om op kosten van de gemeenschap campagne te voeren.

Dat kan niet anders dan tot een verharding van de verkiezingscampagne leiden. Als een college in verkiezingstijd geen maat weet te houden dan gaat als vanzelf de beuk er in. Zoveel politiek verstand heb ik inmiddels wel. De Purmerendse bestuurders vooral van de traditionele partijen komen die kennis nog tekort, maar ook dit gemis in kennis zullen ze snel ervaren. Let op mijn woorden!

Column artikelen