HomeNieuwsAlgemeen BestuurInternationale dag tegen racisme

Internationale dag tegen racisme

maarttaart2101
21 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale ter bestrijding van racisme en discriminatie. De keuze van de Verenigde Naties  om deze dag uit te kiezen waren de rassenrellen op 21 maart 1960 in Sharpeville, Zuid-Afrika
De ongewapende zwarte bevolking demonstreerde toen tegen de door de  blanke regering ingevoerde pasjeswet.
De pasjeswet dwong de zwarte bevolking dáár te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald.
Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, waaronder diverse kinderen vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Het bureau discriminatiezaken Zaanstad Waterland organiseerde diverse activiteiten in het kader “Purmerend tegen racisme”
Op 18 maart was de prijsuitreiking van de door Bureau Discriminatiezaken uitgeschreven taartbakwedstrijd voor scholen. De deelnemende scholen waren S.G. W.J. Bladergroen, Jan van Egmondcollege, S.G. Nelson Mandela, S.G. Antoni Gaudi en het Da Vinci college. De leerlingen van de scholen zorgden voor het ontwerp van  taart.

De wedstrijd
Het ontwerp moest in het teken staan van het idee dat niemand uitgesloten wordt. Na het maken van het ontwerp worden de taarten gebakken door 5 professionele banketbakkers. De deelnemende banketbakkers waren Homemade Goodies, Kees Gutter, G. van Gerven, Limmen en Mastenbroek.
Iedere deelnemende school  werd aan een bakker gekoppeld. De bakker die de  winnende taart had gebakken mocht deze 1 jaar lang verkopen.
Op donderdag 18 maart werd tijdens een proeverij door een ervaren jury de winnende taart bekend gemaakt.
De Stadspartij was als enige politiek partij (!) vertegenwoordigd, bij de proeverij. Partijvoorzitter Simon Slagt en raadslid Bert Meulenberg hebben de taarten gekeurd op smaak en opmaak.
Alle deelnemende leerlingen straalden uit dat ze achter de opdracht stonden en dat het zeker geen verplicht nummer was. Voor de Stadspartij waren er daarom alleen maar winnaars.

Eindmanifestatie
De eindmanifestatie tegen racisme en discriminatie vond plaats op zondag 21 maart in wijkcentrum de Trekschuit.
Op deze dag waren veel organisaties aanwezig met hapjes uit vele culturen.
De Stadspartij was ook hier weer met een grote afvaardiging aanwezig. De partijvoorzitter en alle raadsleden gaven acte de presence.

Door het proeven van de hapjes maakten de bezoekers en de organiserende groepen duidelijk dat ‘ruimte om anders te zijn dan een ander’ een voorwaarde is om discriminatie te bestrijden.

Er werd tussen het proeven door een speeddate gehouden waar in grote getale aan werd deelgenomen. Verder werd de middag opgeluisterd door twee Freestyle rappers en een cabaret groep.
Tussen de bedrijven door gaf Bram Bakker, de bekende psychiater, een lezing in het teken van de start van de week van de psychiatrie.
De dag werd afgesloten met een lachyoga.

De grote opkomst op beide evenementen is hoopvol voor de toekomst. Purmerend zonder racisme en discriminatie is een doelstelling die we samen moeten kunnen bereiken.

Algemeen Bestuur artikelen