HomeNieuwsColumnInsectenbeten

Insectenbeten

ronde noord holland.jpg
Heel voorzichtig begint Purmerend het wielrennen als imago product voor de stad te herkennen.
Natuurlijk, tijdens de feestweek is er al van oudsher een plaatselijke ronde voor amateurs.
Maar de zondag in september dat die wordt gereden zijn de winkels net niet open en is er sprake van een uitgestorven ‘stadje’.
Heel ongezellig, hoe goed ook bedoeld.

Onlangs werd al bekend dat in 2010 de ENECO profronde start in Purmerend. En in het weekend van 26 en 27 april aanstaande, rijdt de Ronde van Noord-Holland door Purmerend.

Bijna had de Stadspartij de ENECO start in 2010 in Purmerend nog geblokkeerd. Ik begreep uit de schimmige informatie erover dat de partij erachter kwam dat er door de gemeente Purmerend zeker 2 ton aan subsidie moet worden gegeven. Anders geen Eneco tour in Purmerend. Deze gemeentelijke donatie was in de stukken naar de raadsleden verstopt als een zichzelf terugverdienende garantiestelling.
Toen de raadsleden kennis kregen van deze misleidende voorstelling van zaken, sloeg het aanvankelijke optimisme om in ernstige bedenkingen.
Ik begrijp uit het stukje van Roald Helm dat de elite van Purmerend de twijfelaars snel weer in het gelid heeft gedwongen.
Gelukkig maar, want in 2010 bestaat ook de stad officieel 600 jaar en elk feestje is dan meegenomen. De creatie van Marten Toonder -Bommel dus-  zei het al "geld moet rollen".

Ook de profronde van Noord-Holland raast eind van deze maand even door Purmerend. Maar aan dit vluchtige gebeuren wordt wat gedaan.
In het ‘stadje’ op de Koemarkt vinden die middag allerlei sportieve manifestaties plaats.
terras.jpgEn er komt nog meer liet een woordvoerder van de Koemarkt ondernemers weten. Elke zondag in de zomer dit jaar zal er in het hart van Purmerend wat te beleven zijn. Met de nieuwe terrassen eromheen moet de Koemarkt de uitstraling krijgen van een commercieel openlucht theater.
Het is niet aan mij besteed, maar dat mag voor de mensen die brood en spelen nodig hebben, de pret niet drukken. En vooropgesteld ik misgun het de massa zeker niet. Integendeel!

Het was een bekende filosoof die stelde dat:
‘Zolang de vanen wapperen en het feestelijke tromgeroffel klinkt, kan de elite zich in vrede laten gelden en zal de storm in de hoofden van deze mensen een veilige haven hebben.’

Natuurlijk zijn de feestelijkheden ook afhankelijk van de weersomstandigheden.Al jaren wordt er bij ons ingeprent dat er een klimaatcrisis is die het weer in Nederland een Mediterraan karakter gaat geven. Elke forse regenbui, winhoos, gebrek aan vorst, vorstperiode, sneeuw in maart, wordt als dermate bijzonder aangemerkt en zo op het conto van die klimaat verandering geschreven.

Als ik even afstand neem van al dit opgeklopte klimaat gedoe, dan kom ik tot de conclusie dat het weer al jarenlang hetzelfde is. Met vaak mooi weer door de week -als er gewerkt moet worden- en regen in de weekenden.
Nu lees ik weer dat door de klimaatverandering de mug zal oprukken. In het bijzonder de malariamug schijnt in Nederland een kans te gaan krijgen. Toch is dat maar voor een deel waar. Nog niet zo lang geleden zaaide de malariamug ook dood en verderf in Nederland. Ook in Waterland weet ik toevallig.
De specifieke mug – ofwel de overbrenger van de ziekte – is nooit weggeweest…!

malariamug.jpgMalaria is voor ons hedendaagse Nederlanders een ziekte uit verre, hete landen. We bedoelen dan met name gebieden in Afrika en Azië. Artsen in het Westen schrijven duurdere en betere medicijnen voor, in tegenstelling tot de goedkope en inferieure middelen die in de ontwikkelingslanden voorhanden zijn. Daarom maakt de mug in de derde wereld landen zoveel slachtoffers.
Een relativerend, geruststellend woord komt dan ook van dr. Pim Martens, senioronderzoeker aan de Universiteit van Maastricht: "In de jaren vijftig is malaria uit Nederland verdwenen. De muggen die de aandoening over kunnen brengen zijn er nog wel, maar het aantal is flink gedaald; het insect kan niet tegen vervuild oppervlaktewater. Betere behuizing en een goede infrastructuur houden het aantal muggen eveneens binnen te perken. Als de arts de infectie niet over het hoofd ziet, is malaria goed te behandelen."

Goed opletten dus. Ook als je veel in bossen wandelt of tussen dood en rottend hout, in het Twiske of Purmerbos bijvoorbeeld.
Daar zit de teek die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Er is geen drogist meer die de tekentang niet in het assortiment heeft. Kopen dus!

Als ik mijn eigen stukje er zo nog eens op nalees is de veiligste plek toch de Koemarkt. Alcohol om vervelende insectenbeten direct te bestrijden heb je daar onder handbereik.

Column artikelen