HomeNieuwsAlgemeen BestuurID-kaarten als warme broodjes over de toonbank

ID-kaarten als warme broodjes over de toonbank

IDkaart

Op vrijdag 9 september jl. bepaalde de Hoge Raad dat de Nederlandse Identiteitskaart, voor personen van 14 jaar en ouder, gratis moet worden verstrekt. In Purmerend vragen jaarlijks ongeveer 7000 inwoners een ID-kaart aan, waarvan 5000 ouder zijn dan 14 jaar.

Omdat voor jongeren onder de 14 jaar geen identificatieplicht geldt moeten zij nog wel betalen voor aanschaf van een ID-kaart. Argumentatie van de Hoge Raad voor het gratis verstrekken is dat de identificatieplicht voor de meeste mensen een reden is om de kaart aan te schaffen. Deze identificatieplicht, voor iedereen vanaf 14 jaar, werd ingevoerd vanaf 1 januari 2005

Procedure

In 2004 is door een inwoner van Leudal, Clemens Meerts, een procedure aangespannen tegen het betalen van leges voor een ID-kaart. Bij de rechtbank kreeg hij ongelijk maar in hoger beroep werd hij door de rechtbank van Den Bosch in het gelijk gesteld. Nu is, na de uitspraak van de Hoge Raad, de gratis ID-kaart definitief.

Gevolgen

Voor zowel Rijk als gemeenten heeft dit gevolgen. “Iemand zal de rekening moeten gaan betalen,” zegt Stadspartij-raadslid Bert Meulenberg. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er jaarlijks 80 miljoen euro mee is gemoeid.

5000 aanvragen

Voor Purmerend zal dit ook gevolgen hebben, wat deze zijn is nog niet te overzien. In Purmerend vragen jaarlijks ongeveer 7000 inwoners een ID-kaart aan, waarvan 5000 ouder zijn dan 14 jaar. Een ID-kaart kost in Purmerend € 9,20 voor jongeren t/m 13 jaar, boven de 14 jaar betaalde men € 37,80

Teruggestort

Purmerendse inwoners van 14 jaar en ouder die in periode tussen 29 juli en 10 september een ID-kaart hebben aangevraagd krijgen de betaalde leges  teruggestort op hun rekening. Dit geldt ook voor de aanvragers die bezwaar hebben aangetekend vanaf 26 augustus 2010 tot nu.

Verantwoordelijkheid

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)  vindt dat deze financiële tegenvaller  een verantwoording van het Rijk is, de identificatieplicht is immers een door het rijk opgelegde maatregel. “De kosten mogen dan ook zeker niet worden neergelegd bij de Nederlandse gemeentes,” vindt Meulenberg.

Consequenties

De VNG gaat op korte termijn met CDA minister Piet Hein Donner (binnenlandse zaken) in onderhandeling over de consequenties van deze miljoenenstrop.

UPDATE 13:00 uur:

In Purmerend gaan de gratis ID-kaarten als warme broodjes over de toonbank. De minister heeft inmiddels aangegeven dat gemeenten vanaf vandaag alleen nog ID-kaarten af te geven in noodgevallen.

Algemeen Bestuur artikelen