HomeNieuwsColumnHufterigheid

Hufterigheid

hufter
Lul, klootzak, mongool, met die ochtendgroeten schijnen een horde Purmerenders de wonderbaarlijke strooizoutuitdeling verleden week te hebben geplunderd. Handtastelijkheden werden niet geschuwd om het schaarse goedje te kunnen bemachtigen. Een toonbeeld van gemeentelijke charitas en solidariteit werd door de lokale vandalen op geheel eigen wijze feestelijk ten grave gedragen.

Uit solidariteit met de mensen die werkelijk zijn aangewezen op het in de verkleumde knuisten ontvangen van gratis strooizout, komt het bij mij niet eens op om te gaan graaien in de gratis zoutgift. Door mijn columns hebt u kunnen opmaken dat het beleid van achtereenvolgende regeringen en andere bestuursorganen mij als free lance consultant geen windeieren legt. Juist bij overheidsbedrijven maak ik mijn winst vanwege het beleidsmatig laten ineenstorten van de bedrijfsprocessen. Ik ben dus niet aangewezen op charitas.

Kennelijk gaan veel Purmerenders uit van de gedachte: ‘alles wat gratis is, is goed’. De zelfbeheersing en innerlijke morele motieven bij hen die genoeg verdienen om zelf een zakje of vaatje strooizout te kopen, is zoek geraakt merk ik. Ik hoop toch dat in het bijzonder de Purmerendse raadsleden en collegeleden het goede voorbeeld hebben gegeven en hun inhaligheid hebben weten te beheersen. Van één weet ik dat hij zijn lusten niet kon bedwingen, maar geluk bij een ongeluk een reeds geplunderde stal trof. Mispoes dus.
Dat dit raadslid vervolgens vragen gaat stellen over het te vroeg leegraken van de distributiepunten, daar is niet mis mee. Wel met de niet doordachte beschrijving dat het tekort door hem werd opgemerkt bij het halen van het ‘rechthebbende’ eigen zakje strooizout.

Je zou toch denken dat raadsleden van tevoren in klasjes en door ervaring weten dat ze hun hebzucht anders moeten verpakken. Ik treed vaak op als adviseur voor politici in dit soort situaties en ik merk keer op keer dat ook in Purmerend er nog veel te leren valt. Mijn gratis advies aan dit raadslid zou zijn geweest niet te hebben gerept van het eigen leed, maar juist uit interesse en betrokkenheid bij het bezoeken van de uitdeelpunten te hebben gemerkt dat het zout te vroeg op was. Kijk met zo’n motief, daar kun je fatsoenlijk mee wegkomen. Maar nu ben ik weer aan het moraliseren en ook dat past niet meer in de huidige tijdsgeest.

Nog een gratis advies van mij is om de gratis verdeling van strooizout anders te organiseren. En wel als volgt. Leg op één plek  in Purmerend een grote berg strooizout en nodig Purmerenders uit om met een eigen vaatje of zakje hieruit een hapje te komen nemen. Ik heb gemerkt dat de gemeente Alkmaar dit advies al eerder in de praktijk heeft gebracht, maar dit terzijde.
Lukt ook dit niet zonder relletjes, schaf dan het gratis uitdelen af. Zo simpel kan het oplossen van dit probleempje zijn.

Overigens zie je over heel Nederland de hufterigheid en de criminaliteit toenemen. Het lijkt wel of de recente onthullingen van stoute kamerleden hieraan een extra impuls hebben gegeven. Opvallend was de vernieling door koperdieven van historische trams in Amsterdam. Maar ook het tot zinken brengen van het innovatieve zeilschip van Wubbo Ockels.

Er zijn nog andere voorbeelden. Zoals minister Opstelten die 3000 agenten erbij beloofd, maar een opzichtige wisseltruc gebruikt om de burgers te belazeren. Die agenten erbij komen er niet. Ondertussen is die zelfde minister bezig om de wietverkoop van coffeeshop weer naar de straat te verplaatsen. Maar voldoende politieagenten om de verkoop, de teelt en de handel in soft- en harddrugs succesvol te kunnen aanpakken levert hij niet. Ondertussen wel volkomen misplaatst het aureool van law and order inpikkend.  Opvallend was het onder moeten duiken van de burgemeester van Helmond vanwege dreiging door drugscriminelen. Daarnaast de noodkreet van burgemeester Van Gijzel van Eindhoven die de problemen niet meer aankan. ‘Ik heb 20 criminele groepen in Eindhoven en net genoeg politiemensen om er drie van te kunnen aanpakken’, hoorde ik hem zeggen.

Burgemeester Van der Laan gaat nog met een smeekschrift naar minister Opstelten om er voor te pleiten dat zijn verstandsloze plannen met een pasjessyteem in ieder geval niet voor Amsterdam gaan gelden.
Ik voorspel u dat het verstand bij deze minister nu al dermate is verhard dat het verstand van Eberhard van der Laan erop zal afketsen.

Column artikelen