Hoger op!

ambtenaar 2007.jpg

Het bericht van de week was natuurlijk dat 60 % van de ambtenaren een andere baan wil.
Ze willen een baan die meer loon oplevert.
Nederlanders verpakken die loonwens vaak in versluierd taalgebruik. "Ik wil een baan die beter bij me past, met meer verantwoordelijkheid, meer uitdaging, meer ontplooiing". Noem de smoesjes maar op die worden gebruikt om niet te hoeven zeggen: "ik wil een baan waarin ik meer verdien, kan me niet schelen of ik er geschikt voor ben."
Ambtenaren zijn thans dus directer en rechter voor ‘zijn raap’ dan de werkers in het particuliere bedrijfsleven.
Even zijn ambtenaren dus geen trendvolgers maar trendsetters als het gaat om het geven van een eerlijke eigen mening. Hulde!

Na enig nadenken kwam ik ook tot de conclusie dat 40% het dus prima naar de zin heeft. Leuke banen, maar bovenal met genoeg salaris. En die 40% zit de andere 60% dus danig in de weg. En dat blijft zo, dus wat is nu het echte nieuws?

Onze Purmerendse magistraat Verbeek wil ook hoger op. Niet vanwege het verlokkende hogere burgemeestersalaris begrijp ik. Nee, vanwege nostalgie naar zijn jeugdperiode in Eindhoven, zijn bestuurlijke kwaliteiten, zijn innerlijke drang om grootse dingen te kunnen en mogen doen.
En iedereen in Purmerend gunt het hem van harte begrijp ik uit de uitlatingen van onze lokale politici. Soms denk ik wel eens twijfelend, zoveel lofuitingen, ze zullen hem toch niet kwijt willen? Maar die dwaze gedachte verwerp ik dan meteen weer, daarvoor zijn onze lokale politici toch echt niet doortrapt genoeg.

Ons lokale dagblad is even in Eindhoven wezen kijken en ontdekte een spectaculaire nek aan nek race tussen Verbeek en Van Gijzel. Een puik staaltje marketing van nu nog onze burgemeester. Van niets iets geworden, blijkt volgens de enquête van het Eindhovens Dagblad.
Terloops noemt de uit Purmerend afgereisde verslaggever alle grootsheden in Eindhoven. Groter zwembad, grotere sloop van sociale woningen, meer allure en natuurlijk een echte krant die niet klakkeloos overschrijft wat de gemeentelijke persvoorlichter dicteert. De journalist is wel heel eerlijk, in de ban geraakt natuurlijk van de vernieuwingsdrift die Verbeek in Eindhoven er nog bovenop wil gooien. Waar dat in Purmerend toe heeft geleid kunnen we dagelijks om ons heen zien. Ziet u het niet?
Kijk dan nog eens goed, want als Verbeek straks onverhoopt weg is dan gaat het allemaal veranderen. Ondertussen is de directie van Philips al naar onze stadsregio gevlucht, maar dat mag de pret in Eindhoven niet drukken.

verbeek flyer.jpg

Het is de week van de waarheid, voor Purmerend, voor Eindhoven en natuurlijk ook voor Leen Verbeek.

En wordt onze magistraat het nu niet, dan is er wel spoedig een andere ambitieuze gemeente die de transfer van Verbeek wil bevorderen. De burgemeestermakelaars van de grote partijen zijn de mogelijkheden al in beeld aan het brengen, vertelt mijn altijd weer betrouwbare en welingelichte bron mij.

Meander

Column artikelen