HomeNieuwsAlgemeen BestuurHoge Raad: hondenbelasting toegestaan

Hoge Raad: hondenbelasting toegestaan

hondenpoep
Gemeenten mogen hondenbelasting heffen van de Hoge Raad. Het is geen discriminatie dat gemeenten geld ophalen bij hondenbezitters terwijl ze niet datzelfde doen bij mensen die geen hond hebben. Het kost de gemeente immers geld om de openbare weg en plaatsen voor honden schoon te maken, meent de Hoge Raad.

64 miljoen

De hoogte van de belastingheffing hoeft ook niet aangepast aan de kosten die een gemeente daadwerkelijk maakt. De gemeente Sittard-Geleen was naar de Hoge Raad gestapt omdat ze het niet eens was met een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, dat vond dat gemeenten geen onderscheid mogen maken tussen inwoners met en zonder hond. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) verwachten de Nederlandse gemeenten die hondenbelasting heffen er dit jaar ongeveer 64 miljoen euro mee binnen te halen.

Hondenbelasting afgeschaft

Bij het Europese mensenrechtenhof EHRM spande de Duitse advocaat Elmar Vitt in 2012 een zaak aan, omdat ook hij hondenbelasting discriminatie vindt. Het bezit van andere huisdieren zoals hamsters, katten en paarden zijn immers belastingvrij, zo betoogde Vitt. Voor zover bekend heeft het hof nog geen uitspraak gedaan. Landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hebben de hondenbelasting al afgeschaft.

Algemeen Bestuur artikelen