HomeNieuwsColumnHet was feest afgelopen week

Het was feest afgelopen week

kortebaandraverij1

 

Tijdens de Purmerendse feestweek kwam het dan toch goed met het landsbelang. De kiezers kozen duidelijk voor een stabiel bestuur dat bovendien pro-Europa is. PvdA en VVD kunnen, als ze dat willen, samen regeren en hebben daarbij niemand nodig. Echter, de Eerste Kamer vormt daarbij een struikelblok. Dus kan het na het strategisch stemmen, strategisch van belang zijn er toch een derde partner bij te nemen. Als dit zo gaat gebeuren komt alleen het CDA ervoor in aanmerking.

Eigenlijk rekent iedereen erop dat het ook zo gaat. Twee electorale winaars en een partij zonder enig duidelijk toekomstbeeld. We zullen zien wat er bij het kwartetten tevoorschijn komt als uitslag en/of de spelers zin hebben in het spel. Ik wed momenteel met niemand over de uitslag, omdat ik er niet zeker van ben. Mijn traditionele wedpartners zijn dat wel en zo wordt me de ene na de andere weddenschap aangeboden. Maar zoals gezegd even wachten totdat het politiek a-morele landschap zich verder heeft ontplooid. Ik kan me haast niet voorstellen dat de PvdA zich zomaar naast de VVD en het CDA laat inruilen voor de PVV. Opmerkelijk om te vermelden is nog wel dat de VVD als afscheiding van de PvdA, en niet op christelijke leest geschoeide partijen, samen zoveel steun van het volk hebben. Dat hebben de oprichters van de PvdA (in 1948 SDAP) en VVD (comité -Oud) ook nooit kunnen bevroeden.

In Purmerend ontstaat er een ander Dilemma. Hoe verder met Trots? Dat nu DKP heet. Een ongelukkige naam omdat DKP ook de afkorting is van de Deutsche Kommunistische Partei. Een partij die het ook niet haalde. Maar dit terzijde. De nummer twee van de DKP-Carlo Strijk- heeft kwaad de partij al weer verlaten, als er nog sprake is van een partij. Strijk zegt dat Brinkman hem en anderen censuur oplegde en enkel ‘egocentrisch op zoek was naar zijn eigen plekje in de Kamer’. Brinkman heeft volgens Strijk van begin af aan de campagne gebruikt voor eigen gewin. Het zou Brinkman louter te doen zijn geweest om het behoud van zijn zetel in de Tweede Kamer. ‘Hij heeft Trots op Nederland gegijzeld en de campagne gekaapt. Als hij vanuit optimisme campagne had gevoerd in plaats van angst en woede, had DPK drie zetels kunnen halen. Die zwevende kiezer was er.’ Strijk neemt in zijn brief afstand van Brinkmans uitlatingen ‘over Polen en andere bevolkingsgroepen’, van het campagnefilmpje van DPK, van het ‘voortdurende PVV-bashen’, en van het economisch ‘Masterplan’ dat in Nieuwspoort werd gepresenteerd zonder de inhoud met de partij te hebben gedeeld. Zo kan ik nog wel even doorgaan met het citeren van Carlo Strijk.

Belangrijk is het om te weten wat de lokale DKP prominenten (voorheen Trots) nu gaan doen. Bij alle oprichtingsbijeenkomsten van de DKP stonden ze op de foto. Ze stonden er dus van harte achter en steunden de DKP tot in het ongewisse. Deze deplorabele uitslag kan voor DKP prominenten/kandidaten, en daar reken ik de Purmerendese DKP-prominenten ook toe, toch niet zonder consequenties blijven. Zeker niet als ze zich thans niet in de anonimiteit bewegen. We zullen zien. Verder zijn mijn opmerkingen uiteraard zeer terzijde.

Bijna vergeet ik nog te vermelden dat ik natuurlijk erg ingenomen ben dat de partij waarop ik strategisch heb gestemd met een oneindig aantal procenten heeft gewonnen. De herhaling van de opgespaarde pensioengelden uit de jaren negenig van de vorige eeuw dreigt zich te gaan herhalen. 50plus is de enige partij die er schande van spreekt. Als u trouw lezer bent van deze column dan had u al daarom begrepen dat mijn voorkeur dit keer uitging naar de 50PLUS-partij. Wel met een duidelijk knipoog naar Diederik Samsom die ik zeer hoog acht. Maar een naam is nog geen partij en dat maakte het verschil dit keer.

Andrea Swagerman met pikeur Frans van der Blonk won de kortebaandraverij. Het paard kwam anderhalve week geleden in vorm en won overtuigend in Hoofddorp. Zo overtuigend dat ik er maar weer eens een gokje aan heb gewaagd. Het was een echte feestweek.

Column artikelen