HomeNieuwsColumnHeksenproces

Heksenproces

ldeb
De ‘Engel des Doods’, zo typeerden de media in woord en geschrift Lucia de B. ten tijde van het proces.
Dat het zo mede door toedoen van de media een heksenproces werd, kunnen we nu achteraf constateren.
Het Openbaar Ministerie en rechters klungelden er maar op los en dat leidde zo tot de veroordeling van een onschuldig mens. Een leven verwoest en een gezin ontwricht.
En het was niet zomaar een dom pechgeval voor de rechters, nee uit wat er zo langzamerhand over loskomt is er zelfs de verdenking dat tegen beter weten in is doorgehaald naar een veroordeling. Lucia’s medestanders hebben er steeds op gehamerd dat zij slachtoffer is geworden van vooringenomenheid en negatieve beeldvorming. Het Arnhemse hof heeft dat woensdag deels erkend.
Buitengewoon ernstige feiten zijn dus door het Arnhemse hof ontdekt die niet zonder consequenties voor de betrokken rechter s kunnen blijven.
De afloop van de zaak van Lucia de Berk is nu bekend, maar in hoeveel andere gevallen zullen er soortgelijke zaken spelen. Waarvoor mensen onschuldig moeten boeten? Het vertrouwen van de burgers in het rechtssysteem wordt er ernstig door geschaad.

Wie de boeken van Robert van Gulik wel eens heeft gelezen over Rechter Tie weet dat in het oude China men met blunderende rechters juist om die reden korte metten maakte.  We zullen zien hoe in het geciviliseerde Nederland met deze bovenlaag in onze standenmaatschappij wordt afgerekend.

Diezelfde rigoureuze aanpak als voor rechters, hadden de oude Chinezen voor corrupte bestuurders en ambtenaren. En zonder het goed te beseffen komt Ton Hooijmaijers steeds meer in een dergelijk schuitje terecht. Ook bij hem is nu een soort heksenproces gaande.
De FIOD-ECD verdenkt Hooijmaijers van ambtelijke corruptie en omkoping bij vastgoedprojecten.

Zijn voormalige medebestuurders zijn al bezig zichzelf politiek aan de zaak te profileren en in te dekken en ondertussen Hooijmaijers subtiel richting brandstapel of waterproef te duwen.
Een meerderheid in Provinciale Staten van Noord-Holland vindt namelijk plotseling dat grote bouwprojecten waar oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers bij betrokken was, moeten worden opgeschort..
PvdA, CDA en SP willen dat uit voorzorg wordt gewacht met verdere besluitvorming en uitvoering van grote bouwprojecten in onder meer de Bloemendalerpolder en het Wieringerrandmeer, tot meer duidelijk is over de rol van Hooijmaijers.
PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma verwacht dat de FIOD binnenkort ook bij de provincie zal aankloppen voor onderzoek. ,,Als blijkt dat Hooijmaijers onschuldig is, is er natuurlijk niets aan de hand. We moeten nu echter voorzichtig zijn en geen verdere verplichtingen aangaan of met de uitvoering beginnen.”
,,Hooijmaijers is nu officieel nog geen verdachte”, zegt Talsma. ,,Maar je moet er natuurlijk niet aan denken dat bouwers door middel van steekpenningen opdrachten hebben binnengehaald. Met dat soort mensen willen we dan natuurlijk niet verder.”
‘Waar rook is, is vuur’, daarmee wordt Hooijmaijers bij voorbaat dus door Talsma en consorten publiekelijk mee veroordeeld.

Ik zie Hooijmaijers nog wel eens in een tram in Amsterdam. Altijd was hij joviaal en vriendelijk en met een warm woord voor vrienden en bekenden. Van die Amsterdamse bravoure is nu al niet veel meer van over. Hij kent mij niet maar ik groet hem nu bij die sporadische ontmoetingen, juist uit sympathie.

Dat de horde gemakkelijk geestelijk op hol is te brengen dat bewijst de hype rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax. Zelfs het bericht dat er niet één maar twee wedstrijden komen, leidde al tot geweldadige relletjes.

Tijdens de wedstrijd Ajax-VVV presteerde het schoelje het om op de deun ‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘bommen op Rotterdam’ luidkeels te schreeuwen. Niet anoniem dus op een website, maar voluit in het stadion, zichtbaar voor iedereen. Hoever zinken we als zwijgende meerderheid om dit nog toe te laten. Die zondagmiddag was er niemand in de bestuurskamer of op het veld te vinden die een streep trok. Ik wel, ik ga er niet meer heen en ik hoop velen met mij. Slechts op die manier zal de clubleiding van Ajax en de andere clubs tot handelen tegen dit soort schorem kunnen worden gedwongen.

Plotseling dringt ook het besef door dat het verspillen van miljoenen en miljoenen aan politiekosten aan een geweldopzwepend spelletje toch niet meer normaal is en onacceptabel. ‘De kruik gaat te water totdat deze barst’, ik hoop dat die barsten nu aan het ontstaat zijn.
Er zijn geen andere sporters die zo zwaar door TV-rechten (ons belastinggeld) en gratis maatschappelijke diensten (politie) worden gesubsidieerd als de betaald voetballers. Daar moet snel een andere rationaliteit in komen. Als er ergens wel een heksenproces mag worden gevoerd dan is het wel tegen de  betaald voetbalclubs en de welhaast stilzwijgende acceptatie van de kosten voor bestrijding van de voortdurende dreiging en ook daadwerkelijke geweldsdelicten vanwege en door het voetbal.

Column artikelen