HomeNieuwsAlgemeen BestuurGratis ID-kaarten kostte 8 ton per dag

Gratis ID-kaarten kostte 8 ton per dag

RijWachtenden

Tijdens de bijna 2 weken dat de ID-kaart gratis was vorig jaar, zijn er 155.000 aangevraagd. Dat is bijna vijf keer zoveel dan normaal. Dat meldt Binnenlands Bestuur op haar website. Per dag kostte deze stormloop 800.000 euro. Minister Leers maakte in september 2011 bekend de schade aan de gemeenten te compenseren.

Bezwaarschriften
De compensatie betreft de aanvragen van ID-kaarten in de periode 9 tot 22 tot september 2011, de periode dat door de uitspraak van de Hoge Raad geen leges geheven mochten worden. Ook zullen gemeenten gecompenseerd worden die op grond van bezwaarschriften van burgers leges hebben terugbetaald.

Terugwerkende kracht
De nieuwe wet ging vorige week al in, terwijl Tweede en Eerste Kamer er nog over moeten spreken. De Tweede Kamer is kritisch over deze terugwerkende kracht. Leers betoogde dat daar volgens de geldende richtlijnen goede redenen voor zijn. Wettelijk waren de leges niet goed geregeld en een gratis ID-kaart gaat de overheid veel geld kosten.

Compensatie
Maar mocht de wet die heffing van leges weer mogelijk maakt, het niet halen, dan mogen burgers niet de dupe worden, zei Leers. Als zij al hebben betaald voor de ID-kaart, zullen zij daarvoor worden gecompenseerd.

Bron: Binnenlands Bestuur

Algemeen Bestuur artikelen