HomeNieuwsColumnGezinsouders

Gezinsouders

Metehangez

v.l.n.r: Cheyenne, Sarbriye, Metehan, Berkin, Nevra, Tugsan 


Sabriye en Metehan zijn vanaf begin 2015 gezinsouders bij Spirit. Naast Cheyenne begeleiden ze nog een jongen van 12 jaar, ze hebben drie eigen kinderen.

Als gezinsouder bied je jongeren een omgeving waarin ze zich zodanig kunnen ontwikkelen dat ze weer adequaat kunnen functioneren binnen het maatschappelijk leven. Het actief opzoeken van en samenwerken met (potentieel) netwerk en andere professionals behoort tot je takenpakket.

Turkse salades en Hollandse afbakbroodjes

In het Turks-Nederlandse – ze eten gerust Hollandse stamppotten – pleeggezin doet iedereen zo zijn eigen ding. Tugsan fokt hamsters en onder zijn broedmachine komen eieren uit, zoals hagedissen en kuikens. De dieren verkoopt hij via Marktplaats. Nevra voetbalt fanatiek bij FC Purmerend. Berkin houdt van ‘free running’, waarbij je over muurtjes springt. ‘Turnen voor jongens’, noemt Nevra het. Metehan (42) is hoofd administratie en controller, en zit in de gemeenteraad van Purmerend (voor de Stadspartij red.). Zijn vrouw Sabriye (44) heeft twee dagen per week een baantje ’ter ontspanning’, en noemt zichzelf ‘huismanager’. Hun pleegkind Cheyenne (7) speelt graag buiten, op de schommel of in haar hut die ze heeft gevonden in de buurt en ‘opgeleukt met takken’. Al zit ze nu lekker op de bank, dicht tegen Sabriye aan.

Opstartritme

Sabriye is heel trots op haar ‘vijf’ kinderen, waarbij ze lachend naar haar man wijst als haar grootste kind’. Er is een strak opstartritme in dit gezin. Afhankelijk van de schoolroosters maakt Sabriye één voor één de kinderen wakker, om de beurt duiken ze de badkamer in- en uit. Ontbijten doen ze vooral gezamenlijk op zondagochtend. Sabriye: ‘de kinderen verzorgen het ontbijt. Turkse salades en Hollandse afbakbroodjes, thee en gekookte eieren’. Doordeweeks hebben ze ook een rooster met taakjes. Tugsan: ‘maar eigenlijk moet het worden aangepast, want Cheyenne staat er nog niet op’.

In dit gezin valt de gedeelde liefde voor dieren best op. Naast de broedmachine van Tugsan spelen ze potjes dierenkwartet. Cheyenne is heel goed in kwartetten, al is dat volgens Nevra ‘omdat ze vals speelt’. Cheyenne ontkent dat direct. ‘Als ik van de insecten twee kaarten heb, kan ik beter raden wie de anderen heeft’. Cheyenne heeft ook een eigen hamster, en ze zit op paardrijden. Ze kan goed ‘poetsen’ met verschillende borstels. Cheyenne: ‘je moet rondjes draaien en dan gaan de haren glimmen’.

Tarsus

Hun nieuwste trots is hond Tarsus. Af en toe klinkt er naast de bank een piepje als hij in de bench met speelgoed speelt. Hij is vernoemd naar Tarsus, een plaats in Turkije, en volgens Metehan ‘een kruising tussen een Jachthond en nog iets’. Het gezin heeft de hond meegenomen toen ze afgelopen zomer in Tarsus waren. De kinderen hebben Sabriye ‘erin laten stinken’: ze zouden ‘alleen heel even in het asiel gaan kijken ondertussen hadden ze Tarsus al lang op het oog en kon Sabriye geen “nee” meer zeggen. Tarsus volgt een puppycursus, binnenkort heeft hij zijn eindexamen. Metehan: ‘dan moet hij commando’s opvolgen als zit, wacht, blijf en volg’. De kinderen hebben wisselende uitlaatdiensten. Sabriye en Cheyenne wandelen alleen als de rest niet kan. Dan gaan ze naar het natuurgebied vlakbij hun huis. Cheyenne mag hem dan ook vasthouden, ‘maar alleen als hij niet te hard trekt’.

Meer weten over pleegzorg? Kijk op Spirit.nl/pleegouders. Of bel 020 – 5400 440

Column artikelen